10 причини да заложиш на плуването като спорт за детето

Искаш детето ти да спортува? Можеш да обмислиш редица варианти, между които и плуването. То ще му предложи разнообразни тренировки, усвояване на ценни умения, по-добро настроение, забавление. Едва ли има по-подходящ сезон от лятото, за да решиш дали да избереш именно този спорт за малчугана, а той ще му хареса. Веднъж научи ли се да плува, детето ще има безброй възможности и "терени" да спортува - сред природата или в басейн стига времето да позволява това и да спазва необходимите правила. Но нека ти дадем още няколко аргумента:

Плуването е подходящо за всички независимо от възрастта, стига да имат нужната увереност, умения и желание да спортуват. Плувните умения са най-добрата превенция срещу удавяне, но при строго съблюдаване на правилата за безопасност независимо дали в морето, друг естествен и изкуствен водоем или басейн.

30 минути упражнения във водата могат да се съизмерят с приблизително час активност на сушата. 

Плуването предлага чудесна възможност за кардиотренировки и горене на калории.

То подпомага координацията.

Всяко движение във водата натоварва отделни мускулни групи повече отколкото си представяш особено тези на ръцете, раменете и седалището, както и на корема и краката. Плуването е чудесна тренировка за тонизиране на мускулите на цялото тяло, като в същото време въздействието върху ставите е далеч по-слабо в сравнение с други спортове.

Плуването изгражда издръжливост: контролирането на дишането в басейна може да помогне за повишаване на издръжливостта чрез подобряване на капацитета на белите дробове. 

Плуването успокоява и кара човек да се чувства удовлетворен и доволен. Заради ритмичните, аеробни упражнения и използване на големи мускулни групи плуването може да промени настроението, винаги в положителна посока. 

Плуването е в основата на водните спортове и предлага голямо разнообразие от възможности за тренировки. 

Те пък подпомагат добрия сън, а хората, които спортуват в това число и плуване, е по-малко вероятно да страдат от безсъние и смущения на съня.

Източник: speedo

И ако това не е достатъчно, освен дисциплина, тренировки, за плуването е нужна екипировка, която е достъпна.