Банският на Дресел – костюмът, за чието създаване плувецът помага

В спорт, в който десета от секундата може да е разликата между златния и сребърния медал, американският плувец Кейлъб Дресел не оставя нищо на случайността, включително костюма, с който се състезава. На Олимпиадата Дресел спечели пет златни медала и ги получи в костюм, за чието разработване има значителен принос.

Кейлъб Дресел в червен бански костюм Fastskin LZR Pure Intent на Speedo 
снимка: Speedo

Speedo LZR Pure Intent е създаден за най-бързите плувци в света от най-бързия плувец в света. По време за четиригодишния цикъл на разработване на последния Fastskin костюм Дресел е една от водещите фигури в Aqualab – световният екип за развойна дейност на Speedo. Независимо дали става въпрос за дискусии с треньора в Zoom, за да се обсъдят мостри на костюми, или сесии за тестване, Дресел е отговорен за много от корекциите, които биха могли да доведат до разлика в представянето в деня на състезанието. 

Д-р Роб Бленкинсоп, ръководител на иновациите в Aqualab, обяснява: „Кейлъб е изключително сензитивен по отношение на представянето на своите състезателни костюми и как това влияе на плуването му. Той е в състояние да избере и усети най-малката промяна, както пилотите на състезателните автомобили долавят и най-дребната разлика в представянето на болидите. Това е фантастично за нас, тъй като можем да използваме неговия опит и способности, за да прецизираме костюма си“. 

снимка: Speedo

По думите на Бленкинсоп Дресел е участвал в множество етапи на разработването: „Посетихме го във Флорида и го накарахме да плува в различни прототипи на костюма. Проведохме тестове, при които Кейлъб не знаеше промените, които направихме, за да не е пристрастен, но и тогава той успя да открие разликите, дори да са фини. Понякога премествахме лентите, понякога променяхме водоотблъскващата обработка - но всеки път той идентифицираше промяната и успя да ни даде решаващи отзиви". Когато костюмът е пуснат, Дресел споделя, че се усеща наистина добре, компресията е там, където плувецът би искал, и го определя като своя „собствен супер костюм“. 

Дресел играе водеща роля и за разработването на другия костюм -LZR Pure Valor. От пускането на двата костюма през 2019 година те са носени от 66% от плувците, счупили световен рекорд. През последните две години Дресел експериментира с двата костюма и дори достига до световни постижения с тях. През 2019 година той постига първите си два рекорда: на 100 м бътърфлай на Световното в Гуанджоу, като подобрява рекорда на Майкъл Фелпс, както и на 50 метра свободен стил на финалите на ISL в Лас Вегас. Третият рекорд на Дресел е в Токио, където той подобри с 0.5 секунди собственото си постижение на 100 метра бътърфлай.

снимка: Speedo

Периодът, в който плувецът носи Pure Valor в края на 2020 г., съвпада с този, в който той счупи четири световни рекорда на финалите на ISL в Будапеща. Въпреки това, тръгвайки към най-бързото състезание в света, шампионът се върна към LZR Pure Intent. Снимка Тази година За най-голямото събитие за плувците Дресел избира LZR Pure Intent с увеличено зонирано компресиране. Костюмът разполага и с три нови материи, които допринасят за увеличаване на гъвкавостта и намаляване на съпротивлението, което пък помага на Дресел, докато се движи във водата в характерния си стил. 

снимка: Speedo

Уникална текстурирана тъканна зона отстрани намалява съпротивлението чрез управление на турбуленцията, вдъхновена от най-задълбоченото проучване на люспите на акулите досега. Pure Intent разполага и с нова технология на лентата, поддържаща подколенните сухожилия, за по-мощен удар на крака и по-бързо възстановяване.

Комбинирайте всичко това с легендарната способност на Дресел да започне състезание по-добре от всички свои съперници, неговата сила, атлетизъм и техника и няма съмнение, че на старта на състезание нищо не е оставено на случайността.