"Ботева Алпиниада - Враца 2015"

Събитието се организира за шести пореден път и бе част от държавния спортен календар на Федерацията по катерене и алпинизъм и Общинския спортен календар на гр. Враца за 2015г.

Място на провеждане - местността "Вратцата", намираща се на 2-3 км от гр. Враца в посока село Згориград.

Алпиниадата и тази година премина много добре, въпреки че имаше няколко превалявания, които не успяха да сломят ентусиазма. Като цяло хубавото време преобладаваше и хората успяха да се изкатерят и да покажат завидни умения. Презентациите бяха доста интересни и включваха лекции, снимки и филмчета на теми екология, височинен алпинизъм и традиционно катерене. Условията позволяваха да се направят под открито небе на скалите на Малка Вратца. Презентатори бяха Боян Петров, Андрей Ралев и Виктор Варошкин.

По традиция вечерта преди закриването имаше и забава с музика на живо. Алпиниадата бе посетена от множество любители и 140 катерачи от цялата страна, от които в класирането участваха 39. 

Ето и класиралите се на първите 3 места:
на 1-во място - свръзката Виктор Варошкин и Руслан Вакрилов (от клубовете Алтиус и Планинец);
на 2-ро място - Виктор Георгиев и Теодор Атанасов (АК Планинец);
На 3-то място - Станислав Атанасов и Росен Аначков (АК Планинец);

Ботевата алпиниада е съчетание на катерачна среща и състезание. В ежегодното състезание могат да участват всички от вече утвърдени катерачи до прохождащи такива, при положение, че са изкатерили маршрут (2 въжета минимум) и се запишат за участие. В събитието могат да се включат всички състезатели, любители, дихатели, сподвижници, радетели и меценати.
Класирането става на базата на оценяване на изкатерени маршрути, по предварително обявена таблица, където са вписани маршрутите и съответния брой точки за тях.
На събитието има установки за начинаещи, както и презентации на снимков и филмов материал от известни и доказали си български катерачи. 

Право на участие в класирането имат всички, които имат:

- предсъстезателен медицински преглед;
- планинска застраховка;
- алпийска екипировка и съоръжения (каската е задължителна!)
- подходящи дрехи

Ботева алпиниада - Враца 2015г. се осъществи благодарение подкрепата на:

- Община Враца
- Българска федерация по катерене и алпинизъм
- Marmot и техния официален представител за България магазин "Спотчето"
- Магазини SPORT DEPOT съвместно с американската марка за туристически обувки KEEN

- Магазин "Вратцата"
- Магазин Motleyfolks
- ПП "Врачански балкан“
- Ветеринарна клиника „Гергьовче“ ООД

 

Проходът Вратцата
В средновековието наричан Вратица, представлява символ на град Враца и се свързва с името на града. Проходът е ждрело на река Лева и е рядко красив и внушителен скален масив. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров - над 400 м. и са най-популярния алпийски обект в България. По тях са трасирани над 500 маршрути за катерене с различна категория на трудност, някои от които са емблематични за българския алпинизъм - "Огледалата", "Втори конгрес", "Винкела", "Кучешки зъб" и др.

Ето и няколко снимки от тазгодишната Ботева Алпиниада: