Бягане за всички

Искате ли да сте здрави и в добра форма? Искате ли да сте в близък контакт с природата или със заобикалящата Ви градска среда? А да се разтовaрите от ежедневния стрес и напрежение и да се заредите с нова и положителна енергия? Ако отговорите на всички тези въпроси са положителни, то за Вас най-подходящият и лесен спорт е бягането. 

Представяме ви един приятен и достъпен спорт, особено полезнен в случай, че не Ви достигат време и средства за скъпи, модерни и отнемащи време тренировки. Вместо да се ангажирате с планиране на часове и графици на спортни зали, инструктори и групи, намиращи се в другия край на града и да прекарвате ценно за Вас време в трафика - просто обуйте подходящите и любими маратонки, облечете се според времето навън, сложете слушалките с любимата музика и вече сте готови за тренировка. CrossFit и бягане. 

Излезте в парка, в двора на кварталното училище, стадиона, край морето, а може и из кварталните улички – стига да бъдете внимателни. 

Бягайте сутрин – заредете се с енергия преди работа и бъдете тонизирани през целия ден. Просто навийте алармата един час по-рано, за да имате време за всичко. Може да бягате и привечер, след края на работния ден. Ще оставите грижите и стерса далеч от себе си и ще спите спокоен и релаксиращ сън. 

Използвайте почивните дни и свободното си време – заслужено само за Вас! 

Може да бягате 2-3 пъти седмично. Започнете тренировката си с упражнения за разтягане на долната част на тялото и загряване на долните крайници. След това продължете с бързо ходене, като постепенно увеличавате темпото до бягане. Не се втурвайте изведнъж, нека всичко бъде плавно и умерено, трябва да усетите кога се нормализират пулса и дишането Ви и да изберете и поддържате подходяща скорост и равномерно темпо. Започнете с кратки тренировки, като постепенно увеличавате времето за бягане. Правете почивки, когато почувствате, че имате нужда. 

Може да бягате сами или в компания, но не изразходвайте енергията си в приказки – ще се задъхате излишно. Добра идея е да слушате любима и ритмична музика, но трябва да бъдете много внимателни, защото няма да чувате какво се случва около Вас. 

Когато приключите с бягането не спирайте изведнъж, а продължете така, както започнахте, но в обратен ред – бързо ходене, постепенно до по-бавно и накрая разтягане на стегнатите мускули. 

След това идва ред на най-приятното – чувство за лекота. Тялото и духа са изпълнени с енергия – безценно! 

За да бягате комфортно и безопасно е нужно да си осигурите качествена спортна екипировка, съобразена с атмосферните условия и лични предпочитания. Най – важната част от екипировката ви – това са обувките за бягане. Не ги подценявайте, защото те ще осигурят на краката Ви сигурността и комфорта, от който се нуждаят, за да понесат натоварването. 

Изберете облекло, което няма да задържа влага и ще я извежда далеч от тялото – заложете на синтетичните и еластични материи. 

За по-хладното време си осигурете ветровка – ще ви предпази от вятър и влага, като същевременно ще бъде лека и удобна. 

Шапка, очила, подходящи чорапи и калъфче за телефона Ви ще ви осигурят допълнителен комфорт.

И още нещо – желание и много настроение!