Бягането и градът – хоби или начин на живот

Септември е Месец на бягането в SPORT DEPOT. Бягане за здраве, бягане за тонус, бягане като бягство от реалността. Всеки сам избира и решава с какво да го асоциира. Ние от SPORT DEPOT сме щастливи, че в нашия екип имаме колеги, за които бягането е страст, начин на живот, хоби. Ето защо решихме в две поредни седмици да Ви запознаем с двама от тях...

Съвременна работеща жена, съпруга и щастлива майка на две деца – Венелина Читакова напълно споделя максимата “Здрав дух в здраво тяло“. Стреми се към хармония и баланс, включващи правилно хранене и активен начин на живот. Работи от година в екипа на SPORT DEPOT като специалист „Маркетинг и реклама“. Тя е човек, който дава максимума от себе си, целеустремен, гонещ винаги сроковете и реализиращ всяка идея. Винаги усмихната, винаги готова да помогне, винаги преследваща целите си. 

1. Какво спортуваш? 

В момента наблягам на бягането като основно физическо натоварване, комбинирано с кондиционни тренировки. 

2. Кога започна да спортуваш? 

Винаги съм спортувала, чисто любителски по малко – тенис, фитнес и почти всички видове кардиотренировки. Преди години съвсем случайно и спонтанно изпитах желание да бягам. В началото на съвсем кратки дистанции, просто от любопитство. С времето си дадох сметка, че това занимание не само ми носи удоволствие, а ме увлича все повече. При условие че до този момент никак не обичах да тичам. Започвайки да бягам, предизвиках себе си и открих, че това много ми харесва. 

3. Защо точно бягане? 

Защото всъщност бягането е най-лесният, натоварващ и независим спорт. Не си обвързан с графици и часове на спортни зали, не попадаш в задръствания. Можеш да бягаш когато искаш, където искаш и колкото искаш.

Просто обличаш любимия екип, излизаш и ... бягаш. Освен това е напълно безплатно. Единствената инвестиция е в качествената екипировка. 

4. Бягане за здраве или бягство от реалността? 

Бягането е емоция, едновременно концентрация и релаксация. Да можеш да останеш сам със себе си и мислите си, докато тялото ти работи на пълни обороти, е върховно изживяване. Освен това усещам тялото си като една добре работеща машина, която ми служи отлично. Благодарение на бягането открих много любими места и нови приятели, което само по себе си е безценно. 

5. Какво ти носи бягането? 

Емоционален връх и физическо постижение за мен са участията ми в маратони.

Нищо не може да се сравни с груповата енергия, върховното физическо натоварването и самоконтрола, както и удовлетворението, което изпитвам от себе си, когато пресека финала.

6. Бягането не е ли вредно и скучно? 

Това е любимия въпрос на всички, които не бягат. Когато съм загряла добре, слушам тялото си и не го натоварвам рисковано, а в ушите ми звучат любимите парчета, няма нищо, с което да мога да сравня удоволствието, които изпитвам.

7. Кога и колко често бягаш? 

Предпочитам да бягам сутрин. Няма нищо по-хубаво от това да започнеш силно и свежо деня. Случва се да бягам и вечер, след работа, което е наистина релаксиращо, защото премахва стреса и напрежението. Бягам поне два-три пъти седмично. Намирането на време понякога е част от предизвикателството, но винаги си струва. 

8. С каква екипировка?

Това е много важен момент за всеки бегач. Екипът трябва да бъде комфортен, съобразен със сезона и атмосферните условия. Случвало се е да бягам както в лятна жега, така и в дъждовно време и сняг. Лично аз избягвам памучните материи и предпочитам синтетичните материали. Те поддържат благоприятна за тялото температура и не задържат влага.

Подбирам внимателно всяка част от екипировката си – клин, тениска или потник, спортен сутиен и не на последно място чорапите и обувките. През по-хладните месеци тичам с ветровка, която ми осигурява допълнителна защита от вятъра и дъжда и ме кара да се чувствам комфортно. 

9. На коя част от екипировката наблягаш най-много? 

Без никакво съмнение това са обувките. Моят съвет към всички любители на този спорт, без значение дали са начинаещи, или напреднали, е да обърнат специално внимание на обувките, с които бягат. Те трябва да са специално за бягане, защото са онази важна връзка, свързваща тялото на бегача със земята, и осигуряват комфорта на краката, които са подложени на огромно натоварване.

Обувките за бягане са специални. Те имат дъгообразна, висока подметка, която помага на кракa да извършва плавно движение напред. Трябва да са удобни, съобразени с терена и индивидуалните нужди на всеки. Най-новите тенденции при обувките за бягане е те да бъдат олекотени и дишащи, както и с усилено усещане за комфорт. 

10. Ако трябва да опишеш бягането с една дума, коя ще бъде тя? 

О, без съмнение това е най-лесният въпрос - СВОБОДА!

Облекло: 

Тениска аdidas PES BOOST RUN – 44.00 лв. 
Спортен сутиен adidas TF BRA – SOLID – 50.00 лв.
Клин Adidas RS ¾TGT W – 62.00 лв. 
Чорапи adidas PER NO-SH T 3PP – 18.00 лв. 
Обувки аdidas PURE BOOST X TR – 283.00 лв. 

Модел: Венелина Читакова 
Фотограф: Владимир Оронов