Целеустремеността е будилникът на човешката воля

SPORT DEPOT подкрепя спорта, здравословния и активен начин на живот. Горди сме, че колегите от нашия екип също са приели спорта като част от тяхното ежедневие. Септември - Месецът на бягането в SPORT DEPOT е към своя край. Ще ви запознаем с още един наш колега, за когото бягането е неразделна част от живота.

Той е млад, усмихнат, позитивен, целеустремен. Преди година и половина започва работа в SPORT DEPOT като продавач-консултант. Неговата упоритост, любознателност и мотивация не остават незабелязани. Отскоро е на нова длъжност - „Специалист обучение спортен сектор и фитнес“. Той е Стоян Тарънски на 21 г. 

1. Какво спортуваш? 

Активно тренирах футбол повече от 12 години, но сега играя любителски, практикувам бягане и фитнес. 

2. Кога и защо започна да спортуваш? 

Започнах да спортувам на 7-годишна възраст. Прекарах детството си по игрищата. Изпитвах нужда да съм там и да спортувам. Усещах силен състезателен дух, исках да си поставям високи цели, които да гоня и да изпълнявам. 

3. Защо точно бягане? 

Бягането е неразделна част от подготовката на един спортист. Това е най-лесният начин за поддържане на добра спортна форма. Бягането е най-естественият спорт и е в основата на изграждането на една добра база на издръжливост. Футболът изисква поддържане на форма и издръжливост, която получавах именно чрез бягането. 

4. Бягане за здраве или бягство от реалността? 

Бягам основно за здраве и за поддържане на добра спортна форма, но доста пъти бягането е единственият начин да се откъснеш от реалността, да забравиш за ежедневието и проблемите.

Когато бягам, си поставям цели - гоня дистанция, време, скорост. Така съзнанието ми е изцяло съсредоточено, тогава съм сам със себе си. 

5. Какво ти носи бягането? 

Издръжливост, сигурност в моите физически умения, здраве и удоволствие. 

6. Бягането не е ли вредно и скучно? 

Бягането е полезно за човешкия организъм. По време на бягане се стимулира кръвообращението, увеличава се притокът на кислород, мускулите се развиват и тренират, увеличава се издръжливостта. 

Дали е скучно? 

Бягането може да се приеме за състезание със самия себе си. Преди време попаднах на цитат на Тони Робинс, който много ми допадна: „Целеустремеността е будилникът на човешката воля“. Така е и с бягането – поставям си цел, която трябва да постигна и дори да надскоча, и действам.

В такъв момент волята и желанието са толкова силни и въпреки умората и предела на силите ти продължаваш да бягаш, не се отказваш. Как може това да бъде скучно? 

7. Кога и колко често бягаш? 

Бягам 3-4 пъти седмично. Предпочитам времето в късния следобед, след като слънцето се скрие и по-голямата част от деня е минала. Ако денят е бил тежък и напрегнат, това е идеалният начин да се разпуснеш и да се заредиш с нови сили. 

8. С каква екипировка? 

Екипировката си определям в зависимост от времето. При по-топло време използвам къси панталони, които са от дишаща материя. Тениската предпочитам да е от полиестерна материя и да има технология за по-голяма ефективност и комфорт по време на тренировка.

Когато е по-студено, обличам върху тениската и ветровка, която да има вентилационни отвори, за да “диша“. Тя се явява като “щит“ срещу лошите атмосферни условия, като създава чувство на комфорт и сигурност при бягането. И не на последно място, много внимателно избирам обувките, с които ще бягам. 

9. На коя част от екипировката наблягаш най-много? 

Най-важната част от екипировката за мен са обувките. Обувките задължително трябва да имат характеристики, които да отговарят на нивото на бегача. Те трябва да бъдат леки, комфортни. Горната част на обувката е добре да бъде с мрежеста материя за по-добра дишаемост на крака, подметката да бъде лека и гъвкава и с технология за омекотяване, за да може да се намали натоварването върху краката при по-дълго бягане. 

10. Ако трябва да опишеш бягането с една дума, коя ще е тя? 

Живот.

Модел: Стоян Тарънски 
Фотограф: Владимир Оронов 

Облекло: 

Спортно горнище Nike DRI-FIT ELEMEN – 109.00 лв. 
Ветровка Nike M NK SHLD JKT HD RACE – 199.00 лв. 
Къси панталони Nike M NK DRY SHRT 7 – 79.90 лв. 
Клин Nike DF ESSENTIAL TIGHT – 89.90 лв. 
Чорапи Nike 3PPK VALUE NO SHOW -14.90 лв. 
Обувки Nike AIR ZOOM PEGASUS 33 OC – 239.00 лв.