Converse – обувката Легенда

Повече от обувки, Converse е история на легенди, герои и иноватори, обединени от любовта към спорта. Това е сценарий, който се простира близо сто години – филмова лента с много възходи и вълнуващи моменти. Когато Маркис М. Конвърс отворил вратите на компанията за каучукови обувки Converse в Молдън, Масачузетс през 1908 г. той нямал представа, че наистина произвеждал американска икона. През целия 20-ти век Converse пуска като на конвейер обувки за професионален спорт от висока класа, като в това число се включват обувките, които предизвикаха революция в баскетбола и които по-късно се превръщат в любимите на света The Chuck All Star. 

Младият Маркис М. Конвърс започва компанията със специално изработено за зимата облекло за мъже, жени и деца. 

През 1910 г. фабриката на Маркис Конвърс произвеждала по четири хиляди чифта обувки на ден, но истинската история започнала през 1915 г., когато Converse, първи в света, започнали да произвеждат обувки за професионалния спорт и се появили легендарните All Star. Известният тогава баскетболист Чък Тейлър имал много голям принос в дизайна на този модел. Именно той измислил кръглото гумено уплътнение в горната част на обувката (бомбе), което да предпазва от удари и контузии и помогнал моделът да стане по-гъвкав и удобен. 

След това вече не само всички спортисти, но и всички хора – от учениците до актьорите – носели само All Star. Единствено по време на войната Converse преминали изцяло на военен режим и произвеждали защитно облекло и обувки за войската. 

Върхов момент в историята на Converse е през 1923 г. – Converse добавя подписът на Чък Тайлър към All Star звеното, като с това се ражда една бъдеща американска икона. Чък Тайлър, “Посланикът на баскетбола” започва неговия 35-годишен тур из Америка, за да засили популярността на играта. 

Интересът на нацията към баскетбола нараства. Converse и този спорт стават синоними след като обувките на Чък Тайлър All Star навлизат масово в професионалния спорт, в колежите и на игрищата в гимназиите в цялата страна. Едновременно с това рекордната производителност на марката Converse ѝ печели знака Е - знак, обозначаващ отличие в Съединените щати. Холивуд помага на вече всеизвестната марка Чък Тейлър All Star (“Chucks”, “Cons”, “Connies”) да излезе извън пределите на този спорт и да стане неразделна част от американската попкултура. 

Едва през 1947 г. се появяват първите бели Converse, дотогава те били само в черен цвят.

Converse пуска серии облекла, обувки и аксесоари за професионален спорт – баскетбол, тенис, футбол, борба. Висококласни атлети избират тази марка. Любовта на Холивуд към Converse все така процъфтява. Избледнява контрастът между мода и спорт. Converse отговаря, добавя нови цветове при култовия модел, както и кожени обувки към своя арсенал. 

През 1962 г. Converse създава ниската версия на своята All Star, наречена “oxford”, който скоро става изборът на професионалните играчи и започва нов и градски стил на живот. През 1966 г. добавя седем нови цвята към линията All Star на Чък Тейлър, за да се съчетава с цвета на екипите.

Converse инвестира в изследвания на биомеханиката сред атлетите, водещи до технически напредък и ново поколение обувки за професионална игра. Списъкът на легендарните мъже и жени атлети, които носят марката, расте. Междувременно обувките All Star на Чък Тайлър продължават да бъдат стълб на американската култура. 

През 1981 г. Converse развива една от първите за индустрията биохимически лаборатории, която през 1985 г. разработва първите високотехнологични омекотяващи свода стелки с технология за възвръщане на енергията и контрол на движенията. 

През 1992 г. се въвежда модерната REACT® технология, която остава в хармония с традицията, като увеличава омекотената стелка на обувката, както и стабилността и опората, които подметката дава на крака. 

През 1996 г. за първи път логото All Star® на Чък Тейлър се появява на професионална кожена баскетболна The All Star 2000, чието ДНК идва директно от оригиналната All Star и това веднага вдига печалбите и производството до повече от 1 000 000 чифта.

Converse влиза в новото хилядолетие, вдъхновено от новаторския дух на своите основатели, и влага двойно повече усилия да помни, да се учи от и да надгражда върху доказаното си минало, като доразвива технологиите за производство на обувки за професионалния спорт на бъдещето. 

С какво се отличават – всъщност най-хубавото е, че те с нищо не се отличават или по-точно различават. Всеки чифт Converse си е винаги същият - със същия дизайн и качество, нали това е легендата. Но за да избегнат безкрайното повторение, Converse много често правят колекции с дизайнери и художници и всяка от тях е по своему красива и почти задължително – култова.

През 2016 г. Converse представи изцяло нов модел Chuck Taylor All Star II, съчетание от традиция, иновативна технология и първокласни материали.

Chuck Taylor All Star II е съвременното попълнение в легендарното семейство Chuck Taylor. За първи път Converse използва иновативната технология Nike Lunarlon в ходилото, като го отвежда на едно ново креативно ниво. Под мотото Ready For More новата колекция демонстрира комбинация от класическа All Star визия и съвременни тенденции. Chuck Taylor All Star II е обувката на новата генерация творци, които непрекъснато са в движение и които прекрачват граници. Chuck Taylor продължава да е отличният избор за феновете на кецове вече повече от век.

В процеса на разработване на модела Chuck II, дизайнерите на Converse прекарват много време с феновете си: пътуват по турнета с тях, заедно са в концертните зали, в арт студиата, дори и по улиците и на нощните партита, и за цялото това време ... разбират, че феновете искат все повече и повече от тях. Chuck Taylor All Star II напълно се вписва в съвременните тенденции в изкуствата и в творческите идеи на новото поколение, но отговаря и на всички изисквания и желания на феновете и им помага да бъдат още по-креативни и независими. Днес тази любима класика е освежена по иновативен начин, с подобрени характеристики, но остава вярна на естетическите и творчески търсения на съвременните творци, осигурявайки същевременно модерен комфорт и отлично изпълнение.

"Историята на Chuck Taylor All Star II започва с една единствена дума "мания", споделя Ричърд Копкът, генерален мениджър на Converse All Star.

Легендарните обувки Converse можете да намерите в магазини SPORT DEPOT и на www.sportdepot.bg.