Да тренираш с други - още една стъпка напред в бягането

Независимо дали си опитен бегач, който иска да изведе представянето си на по-високо ниво, или начинаещ, който търси приятели и допълнителна мотивация, присъединяването към клуб за бягане може да ти даде импулс и тласък в тренировките.

Присъедини се към клуб за бягане

Мисълта за клуб или група за бягане може да създаде представата за хора с изваяни фигури, които изминават с бясна скорост километър след километър, но така ли е всъщност? Може би съществуват и такива – на отдадени на спорта бегачи, но има и много клубове и групи за хора, които редовно бягат и искат да тренират с други заради преимуществата, които това дава. Ако искаш да се присъединиш към такъв клуб или група, там може да намериш съмишленици и хора, които споделят твоите цели, което е и идеята на такава инициатива.

Защо?

Присъединяването към клуб или група за бягане носи редица предимства:

Намираш приятели

За някои хора бягането им позволява да се усамотят, да се обърнат към себе си и да избягат от стреса и напрежението в ежедневието. Други са много по-мотивирани да бягат, ако спортуват заедно с други хора. Клубът или групата е чудесен начин бегачите да се запознаят с нови хора, с които могат да споделят любовта си към спорта. Те могат също така да се срещнат с нови приятели и партньори, с които да тренират извън клубните сесии.

Съизмерваш се с другите

Не е нужно да участваш в състезания по бягане, за да имаш допълнителен стимул чрез бягане с други хора с подобни способности. Когато опознаеш хората в групата, ще си наясно с тяхното фитнес ниво и скорост. 

След това можеш да помислиш с кого да бягаш, за да те тласне това по-силно и по-напред в спорта и кого можеш да се опиташ да надбягаш. Дори бегачите, за които социалният елемент в спорта е силен стимул, са изненадани от това доколко тези надпревари могат да подобрят ефективността им.

Допълнителна мотивация

Твоята мотивация или липсата ѝ е един от проблемите, с които можеш да се сблъскаш. Когато времето не е благоприятно или не ти се спортува, сигурно би предпочел да облечеш пижамата си, а не екипировката за бягане. Но знаейки, че другите ще споделят преживяването с теб, може да е достатъчно, за да те накара да излезеш и да бягаш.

Разнообразяване на тренировките

Друго предимство на присъединяването към клуб или група за бягане е това, че можеш да разнообразиш рутината си. Не всички клубове имат професионални треньори, които организират тренировките, но при сесиите обикновено думата имат техни членове с опит, а решенията се вземат с консенсус в групата. Това води до по-разнообразен режим на тренировка, отколкото ако бягаш сам. Смесването на по-къси и по-дълги дистанции или различна скорост ще ти помогне да напредвш по-бързо.

Да се наречеш бегач

Може би една от най-важните промени, които трябва да настъпят от присъединяването към клуб или група за бягане, е увереността да се наричаш бегач. Вече не си човек, който се разхожда около блока всеки втори вторник. Като член на група за бягане бързо придобиваш увереност и се възползваш от мъдростта и подкрепата на по-опитните бегачи около теб. Те могат да споделят съвети за бягане, да те насочват към екипировка и да ти посочат подходящи маршрути за бягане.

Отиваш, когато можеш

Страхотното в бягането е да имаш свободата да тренираш, когато пожелаеш. Като част от група за бягане, може да си помислиш, че това да се появяваш в определено време на дадено място потиска тази свобода. Въпреки това за разлика от отборните спортове като член на клуб за бягане, ти не си принуден да се явяваш на всяка сесия. 

Независимо дали става въпрос три пъти седмично или два пъти месечно, ти имаш гъвкавост и опция да бягаш както искаш и когато искаш да се включиш в тренировките на групата.

Присъедини се към групата Run+, бягай всяка неделя в столичния Южен парк. „Общност Run+ - спорт за мозъка и тялото“ е съвместен проект на SPORT DEPOT и НЛП-България. 

Научи повече във фейсбук страницата на Run+!


Минерална вода DEVIN e партньор на „Общност Run+: спорт за мозъка и тялото“. Защото е важно, когато спортуваш, да бъдеш хидратиран!