Демонстрация „Искам да играя волейбол“ с ВА „Стойчев-Казийски“

Спортен хъс, отборен дух и умения демонстрираха възпитаниците на Волейболна академия „Стойчев-Казийски“ в столичния мол Serdika Center на 23 февруари. Събитието „Искам да играя волейбол“, в което състезателите от школата показаха игра, а треньорите дадоха съвети, се организира с подкрепата на SPORT DEPOT. То впечатли публиката и накара деца да изпробват способностите си. 

Волейболна академия „Стойчев – Казийски” е проект, реализиран от Сдружение „Приятели на Волейбола”, със съдействието на Българско школо, чиято цел е не просто изграждането на класни волейболисти, но и възпитаването на морални ценности и култивирането на млади и будни хора, които взимат правилни решения. Децата се обучават от висококвалифицирани и опитни волейболни специалисти, които освен треньори, са и приятели, и ментори. ВАСК вече има първите си малки шампиони. Миналата година прекадетите ѝ спечелиха републиканското първенство по волейбол, налагайки се с 3:1 над разложкия „Пирин“.

 

Школата носи имената едни от най-успешните българи във волейбола – Радостин Стойчев и Матей Казийски.

Радостин Стойчев е шампион на България и като играч, и като треньор. След успешната състезателна кариера у нас и в Европа, като помощник старши треньор и старши треньор Стойчев печели над 20 титли и купи с българския „Славия“, руския „Динамо“ (Москва), волейболния отбор от италианския град Тренто и турския „Халбанк“ (Анкара). Понастоящем Стойчев е старши треньор на италианския „Калцедония“ (Верона), в който смени на поста сръбския специалист Никола Гръбич. 

Треньорските успехи на Стойчев в голяма част са състезателни успехи за волейболиста ни Матей Казийски. Кайзера, който сега играе за японския „ДжейТЕКТ стингс“, жъне успехи и трупа трофеи с отборите на московския "Динамо", волейболния отбор от италианския град Тренто и тима от турската столица „Халбанк“. С националния отбор, в който игра до 2012-а, Казийски спечели бронз на Световното първенство в Япония през 2006 години и Европейското в Турция през 2009 година. В много турнири – и клубни, и на национално ниво, Казийски печели първите места в класации на играчите по различни показатели.

Във волейбола отличната индивидуална игра на мнозина води до отборния успех. За ефективността и представянето на състезателите има обективни, измерими показатели, но зад тях стоят неизброими часове тренировки и усилен труд, строг режим и дисциплина. Допълват ги психологическата устойчивост, концентрацията и целеустремеността. Те са отличителни черти на успешния играч, а за постигането им се изисква много работа и от волейболиста, и от треньорите. Но пък успехът на всеки роден професионален волейболист и отбор повишава многократно значимостта си, защото освен че издига името на България и ни радва, увлича деца по най-успешния колективен спорт у нас.