Деветдесет дневно фитнес предизвикателство с Mint Stories / част I

Спортувахте ли днес? Ако отговорът на въпроса е „не“ и ще бъде и утре такъв и все още ви липсва мотивация, причина или смисъл да е „да“, то днес сме ви подготвили една вдъхновяваща история. Героите в нея са създателите на малкия моден свят Mint Stories (www.mintstories.com) – Звезделина Цолова (Звезди) и Калоян Христов (Кало), които започнаха 90-дневно фитнес предизвикателство за постигането на една по-добра визия и физическа издръжливост. В търсенето на рецептата за перфектната фигура, ние се запознахме с тях и обединихме сили, за да проследим заедно тази трансформация. Следвайте ги и вие, за да разберете всеки месец какъв е техният напредък, трудностите, които срещат, съветите, които специалистите им дават, идеите, които споделят, снимките и всичко, което може да ви бъде от полза или вдъхнови за едно ново начало.

А ето и първата история, която Звезди, е подготвила за нас:

“Здравейте, приятели! Ако ни следвате в социалните мрежи – Facebook и Instagram, сигурно вече знаете, че с Кало започнахме едно предизвикателство, което има за цел да преобрази изцяло нашите тела. Тази трансформация ще продължи 90 дни (юли, август и септември) и има за цел да промени и самия ни начин и култура на хранене, нашето здраве и физическа издръжливост. Мотивацията ни за това предизвикателство се дължи от една страна на това, че винаги искаме да предоставяме най-добрата визия. За мен като жена на едва 23 години и блогър на Mint Stories, е важно да изглеждам по най-добрия възможен начин, както на живо, така и на кадрите, които правим, така и да се чувствам наистина добре в собственото си тяло. Кало пък има лична причина, която е много мотивираща.  Преди малко над 3 години се контузи много тежко в областта на рамото. В резултат на това се появи ограничена подвижност, загуба на сила и мускулна маса, заседяване и съответно покачване на излишни килограми.  С това предизвикателство целим да намалим подкожните мазнини до %, който да отговаря на нашите характеристики. Всеки месец ще проследите заедно с нас резултатите, които сме постигнали, трудностите, които сме срещнали и разбира се ще ви споделяме някои интересни и полезни съвети, които могат да ви бъдат от полза. Така че нека да започваме!

1. Начало:

Най-трудно е да поставиш началото. Да се решиш. Да се промениш. Познати са ви думите „от понеделник започвам“ или „от Нова Година съм нов човек“.Все отлагания и оправдания. Затова решихме, че ще сложим край на това.

Избрахме фитнес, който да ни е удобен като локация, да има басейн, който да използваме за разпускане на мускулите след тежки тренировки, различни специалисти в дадените области, които ни трябват, както и да ни изготвят индивидуални хранителни и тренировъчни режими.  Важно е да споделите с тези хора вашите намерения за краен резултат, предишен начин на живот, каква храна харесвате, каква не харесвате, както и дали сте имали или имате някакъв здравословни проблеми. Така се спряхме на “Pulse Fitness & Spa”, който се оказа, че има и единствения „FIT3D proscanner“, за който честно да си призная не бях чувала преди. Този уред за 40 секунди прави пълно 360 градусово 3D сканиране на тялото ви (костна плътност, % хидратация на тялото, височина, тегло, обиколка на ръцете, предмишници, бедра, колена, глезени, ханш, талия, гърди, врат и т.н.), всичко, което ще видите малко по-надолу в този пост. Преди самото измерване си направихме регистрация с имейл и парола и след 5 до 10 минути получихме email с доклад от първоначалното ни сканиране. А знаете ли кое е най-хубавото? Води се персонална история, в която всеки може да следи откъде е тръгнал и какво постига по пътя към своята цел. Вярваме, че всеки започва отнякъде и няма нищо срамно в това как изглеждате в началото, даже напротив, достойно е за уважение. Ето и нашите първоначални мерки преди да започнем предизвикателството:

2. Хранене:

Храната - тя е ключът към всичко и нашето най-важно и ценно гориво. За да имаме сили и издръжливост по време на  тренировките се нуждаем от качествена и балансирана храна, добре разпределена като приеми през деня. Ще ви призная, че това за нас беше най-големият проблем, защото се хранехме много разпокъсано, особено, когато пътуваме или сме в движение. Често закуската беше в едно ядене с обяда или нещо набързо или дори по-лошо - едно хранене за целия ден. Позната история, нали? За това много държахме да се справим с този проблем и да спазваме удобен за нас хранителен режим, който е изготвен специално за нас. Както споменах и по-горе, е важно да изговорите всичко това с персоналния си фитнес треньор и с човекът, който ще се грижи за хранителните ви програми. Често повечето от нас нямат възможност да се хранят през няколко часа, да излизат с кутии с храна на вън, да готвят като обезумели и да приемат храната като даденост. Точно, защото с Кало сме ценители на храната и хора с малко свободно време и такива, които са постоянно в движение, обяснихме внимателно всичко това на човека, който ни подготвяше хранителните режими. Искахме нещо, което да е напълно здравословно, удобно, практично и разнообразно. Общо взето да не ставаме роби на храната, която ядем. С тази задача се зае фитнес директорът на “Pulse Fitness & Spa Bulgaria и водещ на предаването Muscle DamagеМартин Димитров. Той ни предложи интересен общ режим, чрез който да покажем и докажем, че мъж и жена могат да се хранят еднакво и да постигнат същите добри резултати, но с различен калориен баланс. За нашите конкретни цели няколко хранения са напълно достатъчни. Имаме закуска, която е час и половина - два преди тренировка, обяд - един час след тренировката ни и вечеря в нормално часово време. В менюто ни присъстват яйца, зелена салата, риба, извара, месо  - различни филета (пилешко, телешко, свинско, риба и т.н). Залагаме на качествена и чиста храна като за това хранителните добавки НЕ присъстват в менюто ни. Често те увеличават бюджетът ви толкова драстично, колкото ви излиза храненето за месец, дори го удвоява. Не забравяме и водата! Минимум по 2.5 литра на ден. Всичко е преценено спрямо височината ни, килограмите ни, подкожните ни мазнини и е изчислено до последната калория, която трябва да поемем през деня. Нито повече, нито по-малко.

3. Тренировки:

Дойде време и за най-тежката част – тренировките. Тепърва ще ви разказвам и показвам в по-големи подробности самите тренировки, както и дори някои упражнения, които ще можете и вие самите да правите у дома. Първоначално за мен беше много важно да тренирам именно с треньор, защото до сега не го бях правила и знаех, че много от упражненията, които правя сама във фитнеса не ги правя по най-правилния начин. Освен това, когато ми ставаше по-трудно или тежко, веднага си намирах начин да ми стане по-леко и съответно не постигах чак толкова добри резултати сама. В момента тренирам 3 пъти в седмицата с Милица Георгиева - фитнес инструктор в “Pulse Fitness & Spa Bulgaria”, която въпреки, че е доста по-млада от мен, знае всеки път как да ми докарва мускулна треска с усмивка на лице. Всяка седмица тя ми изготвя персонална програма от задължително 3 вида тренировки - понеделник - по-интензивни упражнения с много повторения, сряда - упражнения само с фитнес уреди и петък - упражнения само със собствена тежест. В нетренировачни дни (вторник и четвъртък) редувам някои групови занимания (Zumba, Tabata, Kangoo Jumps, Body Pump и т.н.) с плуване (не го умея много, но се уча) и задължително парна баня или сауна.

Тренировките на Кало пък са сравнително тежки за резултатите, които иска да постигне. Неговият фитнес инструктор е Владислав Терзиев и тренират заедно 4 пъти в седмицата (понеделник, сряда, четвъртък и петък). Той редува тежки килограми, супер серии (секунди почивка, различни упражнения, изпълнявани едно след друго без почивка) с голям брой повторения. Накратко: интензивност в рамките на 45 мин. + 20 минутно кардио след тренировка. През нетренировачния ден (вторник) малко плуване или 45 мин. кардио.

Очаквайте скоро първите резултати от изминалия 1 месец. Аз самата много се вълнувам и нямам търпение. А до тогава можете да ни задавате всякакви въпроси и да ни питате всичко, което ви вълнува около предизвикателството?”

Звезделина е екипирана с потник LOTTO, клин LOTTO и обувки SKECHERS oт SPORT DEPOT.