Една по-различна подкрепа: любителите на ските в помощ на планинските спасители

Към края на зимния сезон вече се очертават и равносметките. Една от тях е, че планинските спасители вече разполагат с уреди за издирване на затрупани от лавини, като Recco детекторите са разположени в зони с най-много инциденти. SPORT DEPOT продължи ползотворното си партньорство с ПСС и тази година осигури един от уредите, които не могат да бъдат купени, а само наети.

Родната ПСС се нареди сред 29 спасителни организации в Европа и света, които използват Recco системата за откриване на затрупани от лавини. Технологията използва връзка между детектора и рефлектор, интегриран в екипировката на любителите на зимните спортове и планината.

За спасителите Recco детекторите означават по-бързо откриване на пострадалия, т.е. вероятността за откриването му жив нараства значително, както и по-малко спасители, необходими за участие в акция, т.е. по-малък риск за спасителите при повторна лавина. 

ПСС обяви инициативата за наемането на Recco детектори, а SPORT DEPOT се отзова. Спортната верига организира кампания в продължение на два месеца. В нея, избирайки ски екипировка, нашите клиенти дариха с всяка покупка по 1 лев за наемането на Recco детектор, а освен това с част от събраните средства бе подпомогнато и обучението, необходимо за работа с уредите.

SPORT DEPOT и ПСС от години си партнират по проекти, насочени към това хората да са добре информирани, екипирани и подготвени за предизвикателствата в планината. Радваме, че тази година отново можем да се похвалим с положителен резултат на ползотворен проект, който да облекчи работата на спасителите.

Средно годишно ПСС оказва помощ на над 2600 души и провежда над 120 специализирани акции. Службата разполага с 530 действащи доброволни планински спасители, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища.