Фитнес у дома: тренировки с кростренажор

Упражненията с кростренажор са лесни за изпълнение, но в тях участват различни мускулни групи и помага за оформяне на ръцете, раменете, корема, гърба, краката, седалището, докато се изгарят калории. Както и при други кардиоуреди редовните упражнения са от полза за укрепване на сърдечния мускул, стимулиране на кръвообръщението и подобряване на издръжливостта. Тренировките с кростренажора симулират естествени движения, а тежестта на тялото се разпределя равномерно. При сесиите с уреда не се натоварват коленете и ставите както с други кардиоуреди.

При избора на кростренажор, освен с бюджета си, трябва да се запознаете и да претеглите добре бъдещата си покупка от гледна точка на характеристиките на уреда. Правете избора си при утвърден търговец.

Избирайки кростренжор, помислете къде ще го настаните у дома, така че да ви е удобно, преценете размерите на уреда. Съобразете избора с това кой ще ползва кростренажора и в този смисъл обърнете внимание на това какво е максимално допустимото тегло на трениращия за всеки от уредите, които пресявате преди покупката. 

Маховикът на уреда осигурява плавното движение и колкото по-тежък е той, толкова по-плавно е движението. Компютърът на кростренажора има различни функции и позволява да следите представянето си по време на заниманията, като ви дава информация за различни параметри – време, изминато разстояние, скорост и други. Някои имат и функцията за измерване на пулса. Наред с другите характеристики на уреда обърнете внимание дали е от тези, които предлагат тренировъчни програми, а при някои уреди има и опция чрез различни приложения да надградите и разнообразите вашите тренировки, както и да се мотивирате за постигане на желаните резултати.

Колкото до тренировките, винаги спортувайте с подходящи облекло и обувки.

Ако имате травми и други здравословни проблеми, консултирайте се с лекар. Ако по време на тренировката усетите неразположение, спрете и също потърсете съвет от специалист. Преди тренировката винаги правете упражнения за загряване, като обърнете внимание на раменете, ръцете, тазобедрените стави и глезените. По време на тренировката гърбът трябва да е изправен, коремът – стегнат, лактите - свити, а китките - отпуснати. Ако сте дебютанти по отношение на тренировките с кростренажор, след загрявката започнете с бавно темпо и ниско натоварване, след това преценете дали и доколко да ги увеличите, съобразявайки се с нивото и възможностите си.

Стремете се да запазите стойката максимално дълго време, без да се отпускате. Честота и времетраенето на тренировките с кростренажор се съобразете с възможностите си, с общата си активност и ниво, както и с интензивността и натоварването при самата тренировка, като не забравяте да дадете време на организма да се възстанови.

Не забравяйте, че физическата активност и тренировките сами по себе си не са достатъчни за постигане на целите, а са част от начина на живот и трябва да съобразите с още фактори и навици като хранене, почивка и други.