Фрийрайд адреналин с Ан-Флор

Ан-Флор Марксер е швейцарска сноубордистка, родена през 1984 година в Лозана. Започва да кара сноуборд веднага след като се научава да ходи. Започва да се състезава през 2004, а през 2011 година печели световния фрийрайд тур. Във връзка с началото на активния зимен сезон тя се съгласи да даде интервю за SPORT DEPOT, www.360mag.bg и всички почитатели на зимните спортове в България.

Спомняте ли си първото впечатление и какво Ви накара да се влюбите в сноуборда? 

За първи път майка ми ме качи на ски, когато бях много малка и ми каза, че това ще ме накара да се усмихвам всеки път, когато се спускам надолу по склона. Карането на сноуборд пък сложи най-голямата усмивка на лицето ми. Предполагам това обобщава всичко. 

Koe е Вашето любимо изживяване в планините? 

Пътуването ми до Гренландия, плаването през фиордите и преходи до различни върхове с невероятни гледки всеки ден. Това включваше и откриването на труднодостъпни места. Тази толкова различна реалност в такава студена и отдалечена територия беше наистина едно уникално преживяване, което никога няма да забравя. Самото каране надолу по склона, за да стигнем до лодката беше толкова красиво. Звукът от пукането на заобикалящия ни във водата лед, всичко това беше просто вълшебно. 

Кое е състезанието, което никога няма да забравите? 

Никога няма да забравя състезанието ми в Аляска тази година. Извадихме късмет, че условията бяха добри и имах страхотно спускане по стръмен ръб с летяща пудра около мен и забавни скокове. След това обаче погледнах сърф прогнозата и задаващата се буря и решихме да прелетим до океана. Пейзажът беше неповторим и намерихме двуметрови вълни дълги по 300 м, заобиколени единствено от китове и китоловци. Това беше сбъдната мечта за мен – да съчетая двете ми страсти и да уцеля перфектни условия както в планината, така и в океана. 

Кое е Вашето предпочитано място за каране на сноуборд? 

Австрия!!! Там планините са наистина страхотни и предлагат голямо разнообразие на терена, а освен това си падам и по Апрес ски партитата. 

Коя е най-трудната линия, по която сте се спускала? 

Странно е, но много рядко се страхувам от терена, освен в Аляска, където всичко се оказа по-стръмно и трудно отколкото очаквах. Помня също и стръмния улей в Норвегия, който беше 600м дълъг и много тесен. Но сега ясно си спомням как ми биеше сърцето и колко бях щастлива в крайна сметка. Кои са трите най-важни неща в живота за Вас? Да правя нещата, които ме правят щастлива, да споделям важни моменти с хората, които обичам, и да се усмихвам.

Кое е основното качество, което Ви помага в състезанията? 

Съсредоточавам се в това да стигна до финалната линия с танцуващо сърце и усмивка на лице. Целта ми никога не е била да се състезавам единствено за точки, винаги търся забавното спускане. Обичам бързото спускане по стръмни терени, но винаги съсредоточена и с позитивна настройка.

Какъв е Вашият съвет към начинаещите и не толкова опитни фрийрайдъри? 

Опитът е всичко във фрирайдинга. Колкото повече време прекарват в планината, толкова по-добре ще бъдат подготвени. Наблюдавайте какво се случва около вас, изследвайте слоевете на снега, знайте къде се намирате и винаги имайте предварителен план за изход, в случай че нещо се обърка. 

Имате ли и други страсти освен сноуборда? 

Обичам сърфа! Няма такова чувство като стоенето на върха на планината, също така няма и такова чувство като потапянето под вълната. Пускането по стръмен участък е точно като пускането по стръмна вълна. Чувството при спускане в красива планина на залез е също толкова магическо като сърфирането сам между вълните в океана при изгрев. Мога да намеря всички моменти в двете преживявания... и двете карат сърцето ми да се усмихва.  

С каква екипировка карате? 

ALPINA Spine - много лека и леко стегната каска, която оказва огромно влияние при бързото каране. Също така, ползвам и ALPINA Granby QVMM или очила с Multimirror технология, които правят видимостта перфектна. Когато си почивам след каране, нося слънчеви очила ALPINA Kosmic, които са страхотни. Миналата зима карах борда на Nicolas Mueller GNU и много ми хареса. Така, че най-вероятно ще продължа да карам със същия модел. Имам и чифт красиви ръкавици RACER, с които се надявам да се сприятеля през зимата.

Къде ще прекарате тази зима? 

Ще следвам състезателния кръг на Freeride World Tour (Световния фрийрайд тур), т.е в Шамони, Фибербрун, Андора, Аляска и Вербие. Усещам, че ще има много сняг тази зима и нямам търпение. 

Всички продукти ALPINA може да разгледате тук