Голямото Е - 1300 км предизвикателства из планините на България

Преди повече от месец Калоян Пейчев се изправи пред поредното предизвикателство в своя живот – „Голямото Е“. Той се отправи към трите най-дълги и сложни маршрута в България - Е3 - Ком-Емине, Е4 - който минава през най-високите ни планини Витоша, Верила, Пирин и Славянка, и Е8 - Рила-Родопи. Въпреки лошите метеорологични условия, бегачът премина 1264 км и повече от 80 хиляди метра сумарна денивелация за 26 дни. Впечатляващо, нали?

Здравей, Кофе – срещаме се отново след края на предизвикателството „Голямото Е“, разкажи ни малко повече, как премина твоето приключение?

Здравейте отново. Радвам се, че успях да се справя с всички пречки, които се появиха по време на Голямото Е. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия всяка сутрин събирах мотивация и си казвах, че трябва да стигна по светло до следващата цел за деня. Единствено по Ком - Емине разделих един от планираните дни на две части, заради болки в левия глезен и така се получи забавяне, но не сериозно.

Навярно си срещнал и трудности, кои бяха твоите най-разтърсващи преживявания?

Разбира се, трудности имаше ежедневно. Голяма част от тях бяха от едно естество - да преминавам през кални и мокри участъци, умората и разпределянето на храната и т.н. Изненадващо за мен, най-труден ми беше вторият почивен ден, преди да тръгна по Е4. Напрежението от това дали болките в глезените ще преминат, дали ще случа на по-хубаво време, дали взимам правилното решение да тръгна по Е4, вместо по Е8… Знаех, че просто трябва да тръгна, за да се успокоя. След това нещата започнаха да се случват, влезнах в един ритъм и не спрях до Мезек!

А кой е моментът, който остави най-силна следа в твоето съзнание?

Предпоследната вечер бях планирал да остана в с. Тракиец да пренощувам в къща за гости. Оказа се, че хората няма да са там и нещата започнаха да клонят към нощувка на открито. По принцип това не е голям проблем, но точно в този ден получих стомашно неразположение и на всичкото отгоре премина доста продължителна гръмотевична буря по пътя ми. След дъжда всичко отново стана в кал и вариантите за нощувка на открито станаха минимални. Трябваше ми качествена почивка повече от всякога. Започнах да разпитвам дали има къщи за гости и места, на които мога да си платя, за да пренощувам, но такива нямаше. Вече се мръкваше, но в последната възможна къща, в която попитах преди да влезна в калната и мокра гора ми отвори Величко - дългогодишен треньор по ориентиране. Той и жена му веднага ме приеха, изпратиха ме да се изкъпя и се погрижиха за мен в един много важен момент. Това наистина ме трогна невероятно много!

Каква е твоята кауза? Какво послание стои зад „Голямото Е“?

Искам да покажа на повече хора, че в България могат да се видят изключително много интересни места. Нашите планини не са от най-високите, но могат да са достатъчно предизвикателни за приключения. Нека хората повярват повече в себе си и своите възможности и да организират повече преходи извън зоната си на комфорт. Тези преживявания оставят дълбоки спомени за цял живот и ни помагат да опознаем себе си по-добре.

Каква екипировка е необходима за подобно предизвикателство? Кое е ключово при нейния избор? Искаше ли ти се да беше взел нещо допълнително?

Екипировката за такъв преход трябва да е… правилната! Тоест тя трябва да е изпробвана предварително и ние да знаем какви възможности има. Защото екипировката е просто допълнение, което разширява зоната ни на комфорт! Аз се радвам, че бях взел най-необходимите неща с мен. Използвах абсолютно всяка част от екипировката си, но в същото време нищо не ми е липсвало.

SPORT DEPOT предоставя спортната екипировка, която Калоян Пейчев ще използва по време на проекта „Голямото Е“ и подготовката преди това. Маратонецът се довери на марките BERGHAUS, JACK WOLFSKIN, UNDER ARMOUR и ADIDAS

Навярно вече планираш следващото си предизвикателство…
И тъй като ни е много любопитно – какво е то?

Засега не планирам нищо конкретно. За мен самия също ще бъде изненада, когато се появи следващата идея. Едно е сигурно - ще бъде нещо щуро!