„Голямото Е“ – Голямата идея на един български аутдор ентусиаст

Това лято ултрамаратонецът Калоян Пейчев се изправя пред предизвикателството - да изтича трите най-дълги и технически сложни планински туристически маршрута в България - Е3, Е4 и Е8, за по-малко от един месец. Звучи амбициозно и толкова впечатляващо,нали? Ако си любопитен какви са неговите планове , как протича самата подготовката и каква екипировка избира, то ние сме подготвили нещо точно за теб!

Калоян Пейчев е любител на алпийското “трад” катерене, леденото катерене, екстремните спускания със ски. Обожава планинското бягане и планинското колоездене. Негова страст са пейзажната фотография и дърводелството. Докторант по Структурна геология и Сертифициран планински водач. Кофе е голям авантюрист и изявен екстремист. Вдъхновител за големи, пример за малки – неговата мисия е да запознае повече хора с красивите маршрути на България и да предизвика желание у всеки да поеме смело по тях.

Споделя, че планините са „неговият офис” и прекарва „работното си време” там с голямо удоволствие...

Здравей, Кофе – както винаги, около теб е интересно, разкажи ни малко повече за поредната твоя авантюра. Какво всъщност е „Голямото Е“?

„Голямото Е” представлява съвкупност от трите най-дълги туристически маршрута на територията на България. Това са Е3 (Ком-Емине), Е4 (Витоша-Верила-Рила-Пирин-Славянка) и Е8 (Рила-Родопи). Сборната им дължина е около 1300км, а изкачванията и спусканията са над 80 000 метра! Желанието ми е да пробягам максимална част от този голям маршрут, защото в момента за мен това е най-атрактивната дейност в планините.

Предполагам, че една толкова амбициозна инициатива изисква сериозна подготовка. Какъв е твоят план?

Ами да, отделям голямо внимание на подготовката. Плановете ми са свързани с това да бягам, колкото се може по-често. Гледам това да е предимно в планински терен, както и да се храня със здравословна и разнообразна храна. За първите четири месеца на 2018 г. съм пробягал над 1000км с над 30 000м положителна денивелация (изкачване) и се чувствам прекрасно - не съм имал никакви контузии.

Звучи ми като изпитание както на физическите, така и на психическите възможности. Как се ражда желанието и идеята за едно такова предизвикателство?

Работя като планински водач и моят офис са планините. Когато човек прекарва времето си там, при това с такова желание и удоволствие, му идват какви ли не идеи, понякога и невероятно предизвикателни.

А каква е предпочитаната от теб екипировка? Колко важна е тя за теб?

Екипировката е много важен елемент в един планински преход, особено когато е многодневен. Надеждната екипировка трябва да е проверена в лоши условия, защото тогава наистина си проличават слабите и силните ѝ страни. Не е задължително да се купуват най-скъпите неща, но пък често те са оказват най-доброто решение.

SPORT DEPOT предоставя спортната екипировка, която Калоян Пейчев ще използва по време на проекта „Голямото Е“ и подготовката преди това. Маратонецът се довери на марките BERGHAUS, JACK WOLFSKIN, UNDER ARMOUR и ADIDAS

Всеки има своите победи и загуби, кои са твоите най-разтърсващи преживявания?

Най-поучителните преживявания за мен са тези, които ме изкарват от зоната ми на комфорт. Те обикновено съвпадат с моментите, в които се отказвам от някаква цел, но не винаги. Мисля, че най-разтърсващите ми приключения, са свързани с участията в отборните състезания Xco Adventure cup. Четири от тях завършвахме с моя съотборник Борис Влаев и винаги сред първите три отбора. Вече много трудно откривам нови болки по своето тяло.

Пожелавам ти скоро да запишеш поредната своя победа! И все пак ми е любопитно - каква е „Голямата цел“ на „Голямото Е“?

Благодаря! Една от целите на “Голямото Е” е да покажа на хората, че не всичко е Ком - Емине. В последно време този маршрут стана арена на всевъзможни надпревари - има нов мъжки рекорд, женски рекорд, невероятно бързо велосипедно преминаване. Това е страхотно, но в България има и други дълги и достатъчно предизвикателни маршрути. А когато повече хора тръгнат по тях, ще се подобри състоянието на пътеките и хижите. Също така смятам, че давам добър пример на подрастващите, у които е много важно да създадем добра култура за връзка с природата.

Какво би казал на тези, които тепърва откриват страстта към планинските спортове?

Много е важно да преследват своите мечти. Със сигурност добрата екипировка помага, но най-ценен е опитът в планината - колкото повече излизат на открито, толкова повече ще научават и откриват за своите възможности по планините. Разбира се, за тясно специализирани дейности е желателно да се посещават курсове, които се организират от опитни клубове и организации.

SPORT DEPOTподкрепя Калоян и неговата амбициозна инициатива. По време на подготовката и самия проект, маратонецът ще бъде облечен с екипировка, любезно предоставена от спортната ни верига.

Проектът “Голямото Е” стартира на 20-ти юни 2018 г. от хижа Ком. Официалното представяне ще се проведе на 5-ти юни в кино Влайкова. Там Калоян ще разкаже повече за своите планове, както и много интересни и вълнуващи истории около подготовката. Ще научите повече и за екипировката, която използва при многодневни си бягания.
Заповядайте!