Говори експертът: да на здравословното хранене, не на заблудите

Здравословното хранене е нормалното хранене, което ни дава възможност да живеем активно и качествено. Здравословното хранене не е сложно, не е скъпо, не изисква трудни решения. Важно е да имаме правилното и добро отношение към храната и да не се поддаваме на заблуди. Това мнение изрази в лайф във Фейсбук страницата на SPORT DEPOT Ипократис Пападимитракос. Той е сред най-добрите специалисти по хранене у нас, а клиентите на SPORT DEPOT могат да се възползват от 20% отстъпка от онлайн програмите на Ипократис в www.ipokratis.bg с промокод SPORTDEPOT20. 

По време на виртуалната си лекция експертът развенча някои от митовете и заблуди относно здравословното хранене, призова да спазваме простички правила и да се придържаме към умерено и редовно хранене с качествена храна.

Няма полезна и вредна храна

На първо място сред заблудите Ипократис посочи постоянната категоризация на храните на добри и лоши и бе категоричен, че добри и лоши храни, полезни и вредни храни няма.

По думите му за така наречените вредни храни трябва да мислим като за потенциално вредни храни, които потенциално биха могли да създадат проблеми при прекомерна и крайна консумация. Това важи и за здравословните храни, защото при крайна, прекомерна консумация и най-здравословната храна може да създаде проблеми. 

Категоризацията, която може да ни помогне в здравословното хранене, е тази – основна преобладаваща храна с полезни качества, от която се чувстваме добре, и храна, която ядем по-малко и по-рядко, защото ни е вкусна и ни доставя удоволствие.

Изкушенията – да им се поддаваме без компромиси, но по малко

Когато се поддаваме на изкушения като шоколада или сладоледа, трябва да се запитаме дали сме гладни или просто ни се яде нещо сладко. Ако отговорът е „Гладен съм“, то тогава нека първо се обърнем към преобладаващата храна. И след това, ако още ни се хапва сладичко, защо да не посегнем към него и да си „направим кефа“.

По отношение на храните изкушения по думите на Ипократис е важно да сме „100% в десетката“ – не бива да се правят компромиси. 

„Има такава тенденция – хората да опитват да ги заместят с по-здравословни храни, тоест яде им се шоколадов бонбон, но това е „лоша храна“, и опитват с фурми, тахан и ядки да направят това, което им се яде. Не, когато искам да ям нещо за вкус, трябва да сме в десетката, не бива да има компромиси там, както не бива да има компромиси в основната ни храна“, казва експертът.

Здравословното хранене не опира само до качествена храна

Друга основна заблуда е, че фокусът на здравословното хранене е само и единствено върху качеството на храната, а в действителност то има и други, също толкова важни параметри като количеството и начинът на приемане на храната, тоест редовното хранене. Така че на здравословното хранене трябва да се гледа в цялост на база въпросите колко пъти се храня на ден, какво ям, какво количество храна на едно хранене приемам.

Редовността и правилното достатъчно количество храна в един прием са дори по-важни параметри от качеството на храната. 

Друг принцип, който също би могъл да ни здравословно хранене, е разнообразието. Колкото по-разнообразно е нашето хранене, толкова по-вероятно е то да е пълноценно. Затова не изключвайте храни от менюто, съветва специалистът.

Не на парадокса „Хранене здравословно или стрес от здравословно хранене“

Здравословното хранене не е хранене за отслабване. Ако един човек се храни нормално и здравословно, не би трябвало да пълнее. 

Затова здравословното хранене не е лечебно хранене. То би трябвало да е нашето нормално хранене и да опростим храненето до такава степен, че да не ни създава напрежение. 

Когато действията ни и това, което искаме да направим, е да се грижим за себе си, хранейки се здравословно, но това ни създава напрежение, влизаме в парадокс – човек да избира дали да се стресира от здравословното хранене или да се храни здравословно.

Съвети и трикове за стъпки към здравословното хранене

Всеки според своите възможности - финансови, за време е добре да вземе най-добрите решения, които са възможни. Всяка малка стъпка като това днес да изберем по-хубава храна, да се храним по-редовно, да си изпием водата, да не прекаляваме в количествата, е стъпка към здравословното и нормално хранене.  

Важно е да формулираме целта, която искаме то да обслужи, защото това, което е здравословно за един, може да не е здравословно за друг. Затова именно с целта е важно да се постави основата, върху която трябва да се надгражда, защото колкото и качествени храни да се консумират, ако се храним веднъж на ден, това не е здравословно.

Не бива да стигаме до крайности в решенията си за здравословното хранене. 

Много често угризенията на съвестта във връзка с решения, които вземаме за здравословното хранене, чувството за провал ни карат да прекратяваме всякакви начинания в посока по-нормално и здравословно хранене. 

Трябва да се храним редовно с хубава храна и да не прекаляваме в количествата. А ако питате Ипократис, това не означава да ставате от масата леко гладни, а при първото подозрение за прекаляване.

Настройте се приятелски към храната, не стигайте крайности, а целта трябва да е да се храним така, че да можем да живеем качествено и да се радваме на живота, категоричен е специалистът.