Иглумания 2019 - където студът се превръща в топлина!

ХIV-то състезание по строителство на иглута „Иглумания 2019г.“ бе организирано от група „Планинари“. SPORT DEPOT с радост се включи в инициативата.

Никой не знае кога е построено първото иглу, но както винаги животните са ни изпреварили и в това. Мечките и бобрите си правят хралупи под снега, от хиляди години, за да се стоплят. Ескимосите правят първите си домове от сняг, вероятно поради липса на какъвто и да е друг строителен материал в района. С правилна конструкция, снегът може да поддържа топлината.

Как може нещо студено да ви създаде уют? Като живи организми, ние физически не можем да приемем студа вътре в тялото си. Студено ни става, защото топлината напуска нашето тяло. Затова, за да задържим топлината около себе си, е нужно да се обградим с добър изолатор. В случая на ескимосите това се явява снегът. Консистенция на снега за иглуто е между пудра и лед, което я прави лека и плътна, идеална за строеж. Блокчетата за иглу не са направени, те са изрязани от студа. Подреждат се в остра дъга, която всъщност е и най-стабилната конструкция (римляните са я правели с тухли). От топлината на тялото вътрешният слой на снега се топи и така залепя блокчетата едно за друго.

Целта на състезанието бе да подготви участниците да си построят снежен подслон (иглу), подходящ при оцеляване или приятно пребиваване в планината. Всеки отбор се състоя от 5 човека, като в тийма винаги присъстваше поне по една дама. Въоръжени с триони, лопатки, топли дрехи и спални чували, ентусиастите се впуснаха смело в отправеното им предизвикателство. Всеки отбор избра терен за строеж и очерта кръг, върху който да започне да изгражда своята постройка. Финишът бе по сигнал на капитана на отбора. Резултатът се определи спрямо площта на пода на завършеното иглу. Незавършените иглута (без завършен купол) до пределното време, директно отпадаха от класирането. За всеки 10 мин. след контролното време, за всяка открита фуга, както и за липса на момиче в отбора се начисляваше глоба от 0,5 кв.м.
След финиша и направената оценка, участниците получиха възможността да дооформят своите постройки, за да се чувстват максимално комфортно по време на нощуването си.
Целият ден бе изпълнен с невероятни емоции, много труд и приятна умора. SPORT DEPOT благодаря на всеки, който взе участие в състезанието – беше супер зареждащо и забавно, нали?