Йога – опознай себе си (I)

Лошото време не е причина да си останете вкъщи, да спрете да се разхождате, да тренирате, да тичате. Може да спортувате където и каквото си поискате, стига да пожелаете. Спортовете, които може да практикувате на закрито, са толкова много. Единственото, от което имате нужда, е ЖЕЛАНИЕ. 

През октомври SPORT DEPOT обяви „Месец на тренировката“ и всяка седмица ще ви даваме идеи как може да поддържате добрата си форма.

Тази седмица е време за ЙОГА.

Ще ви запознаем с Вера Захариева, председател на СК "Вяра", председател на Българска федерация по йога и йога учител с 20-годишна практика.

Йога е цялостна и завършена система за трансформация на човека- тяло, съзнание, душа! Йога означава дисципли¬на на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг. Практикуването не включва в себе си да стане човек отшелник в самотата на планините. Тя е за обикновения чо¬век, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа, религия, националност или възраст. Няма нищо мистериозно в йога. Тя не е никаква поредица от религиоз¬ни вярвания или практики. 

Нейната цел е да развива чрез постепенни стадии такива качества на ума, че да може да се схване реалността и да се придобие самопознание чрез здра¬вословно функциониране на ума и сетивата. Това може да се постигне чрез различни степени, известни в йога като осмо-рен път."

Тялото и грижата към него в йога!

Хатха-йога е този дял от философията на йогите, който се занимава с физическото тяло, с грижите за него, с поддържането му в добра форма, крепко и силно, изобщо с всичко онова, което способства за съхраняването му в естественото и нормалното състояние на здраве. Хатха-йога ни учи как да живеем естествено. 

Йога практикуващите знаят, че тялото е необходимо за изявата и растежа на Човека. Знаят, че тялото е храмът на Духа и съответно вярват, че грижата и усъвършенстването му е също толкова достойна задача, колкото и развитието на някоя от най-възвишените страни на Човека, защото с болно или физически недоразвито, тяло умът не може да функционира адекватно, нито инструментът може да се използва най-резултатно от неговия господар - Духът.

Йогите обаче знаят, че най-високата степен на отзивчивост от страна на тялото може да бъде постигната само при условие че то получи полагаемите му се грижи, храна и развитие. Едно тренирано във висока степен тяло трябва да бъде преди всичко силно и здраво. Поради тези причини йогите отделят голямо внимание на грижата за физическата страна на своята природа и по същата причина системата за физическа култура, наречена хатха-йога, е съставна част от учението на йогите. Цялата теория и практиката на хатха-йога се основават върху идеята за връщане към природата и върху убеждението, че Инстинктивният Ум на човека съдържа онова, което може да поддържа човека здрав при нормални условия

Ползата от йога упражненията!

Йогите казват, че физическо и умствено съвършенство може да постигне всеки, който системно и целенасочено изпълнява конкретна програма от упражнения. Йогийските физически по¬зи (асани) имат дълбоко физиологично въздействие и значи¬телен формиращ ефект както върху мускулите, така и върху структурата на вътрешните органи и системи на човека. Та¬къв вид функционално натоварване на мускулите и проприо-рецепторите им, а чрез тях — на вегетативната нервна система, на сърцето и на кръвообращението, на дихателния апарат, не съществува при никоя друга система. Всяко уп¬ражнение се характеризира с целенасоченост и асаните имат задача да усъвършенстват отделните органи на човешкия организъм. Постигнатата по този начин жизнеспособност и гъвкавост на тялото при системно практикуване на йога мо-же да се запази до края на живота.