Йога – опознай себе си (II)

В част I ви обещахме да ви потопим в тайните на йога и да ви запознаем с Вера Захариева, жена учител. Тя е човекът, който те кара да се чувстваш спокоен, да си в покой. С лекота те мотивира да се замислиш над себе си, зарежда с положителна енергия. Самата тя излъчва енергия и позитивизъм. 

Защо да практикувате йога? Необходимо ли Ви е? С какво това ще трансформира жизнения ви път?

Йога е пътят на личната ви победа над себе си, над страховете, желанията, егото, обвързаностите, победа над нещата, които не одобрявате и не допускате, че ви разрушават! 

Йога е съзерцание в себе си! Йога дава път на здравето на тялото ви, спокойствието на ума ви и любовта в душата ви! 
Йога е начин да се научиш да реагираш правилно, да бъдеш в търпение и доволство, да следиш мислите, думите и делата си и да ги поправяш сам! 
Йога е естествената жизнерадост на цялото ви същество! 
Йога преобръща възгледите ви и ги подрежда по пътя към Светлината! 
Йога е тишината да чуеш себе си и да си помогнеш в личния си здравословен и духовен път! 
Йога е разширение на съзнанието ти от материалността към душевността и вярата! 
Йога е твоята вътрешна, естествена, първична, божествена същност! 

Защо да практикувате йога?  

Йогийските пози са третата част от осмосъставната йога. В превод от санскрит асана означава стабилна и удобна поза, в която умът и тялото са отпуснати. 

Йогийските пози се изпълняват бавно и съсредоточено с дълбоко дишане и отпускане. Асаните се практикуват най-добре сутрин, но могат да се изпълняват и по друго време според вашите възможности. Добре е да правите йога на открито или в добре проветрена тиха и чиста стая. Не се препоръчва да се приема храна 2-3 часа преди йога и вода поне половин час, а след завършване на асаните поне половин час. Правете упражненията върху чиста и удобна постелка, нито много твърда, нито много мека. По време на йога практиката дишайте дълбоко и равномерно през носа. Изпълнявайте позите без прекалено усилие и задържайте до там, до където са вашите възможности, без да напрягате.

Почивайте между позите в Шавасана (спяща поза), за да може тялото пълноценно да се отпусне и балансира. 

Ако по време на позите получите силна болка или неприятно усещане, незабавно се консултирайте с вашия йога учител. След изпълнение на йога практиките трябва да се чувствате освежени, тонизирани, изпълнени със сила и енергия. Трябва да сте отпочинали, спокойни и балансирани. 

Практикувайте йога, когато ви е приятно, а не по задължение и по този начин ще постигнете желания ефект: здраве, тонус, спокойствие, хармония и доброта.

Какви са разликите между асаните и физическите упражнения?

Въпреки че зависи много от вида физически упражнения, разликите в общ смисъл са както следва: 

1. Практикувайки асаните, консумацията на кислород е намалена докато в физическо упражнение е увеличена. 
2. При асаните дишането е бавно, докато при упражненията то нараства. Обикновено физическите упражнения се правят много бързо и с много учестено дишане, затова дихателната система е принудена да работи много по-усилено. 
3. В йога телесната температура пада, докато при упражненията има склонност да се увеличава. 
4. При асаните скоростта на метаболизма се понижава, докато при упражненията нараства.  
5. При асаните мускулите получават кислородно минимум хранене и органите получават повече, докато във физическите упражнения мускулите са тези, които получават най-много хранене, за сметка на другите органи. 
6. При практикуването на асани кръвното налягане и пулсът намаляват, докато в упражненията те нарастват, в резултат на което сърцето работи по-усилено. 
7. По-общо казано, практикуващите йога имат нужда от по-малко храна от хора, правещи физически упражнения.

8. Асаните подпомагат хармонизирането на ендокринната система, балансирайки емоциите и по този начин дават положителна настройка към живота. 
9. Асаните стимулират парасимпатиковата нервната система, докато упражненията стимулират симпатиковата нервна система. 
10. Физическите упражнения имат склонност да преуморяват и това често води до ревматизъм и скованост. Противоположен е случаят с асаните. 
11. Асаните увеличават гъвкавостта и способността на адаптиране към условията, и ако са изпълнени правилно, те също развиват жизненост, сила и енергия. 
12. За разлика от повечето упражнения асаните се изпълняват бавно, с отпускане и съзнание, което насърчава координацията между системите на тялото и ума. 
13. Физическите упражнения имат склонност да увеличават токсините в тялото, докато асаните ги намаляват. 
14. Асаните развиват вътрешното съзнание, докато при упражненията това не е необходимо.

Каква трябва да бъде екипировката за йога?

Облеклото за йога е свободно, леко, еластично. Мека подходяща и дишаща материя.

Постелка за йога Actuell – 44 лв. 
Блокче за йога Body Sculpture – 12 лв.
 Дамска тениска Brille ELEPHANT – 19лв. 
Дълъг клин Actuell LEGGING LONG PRINT – 25лв.

Как се чувствате по време на йога?

По време на йога практика цялото тяло се чувства раздвижено, оздравено, подмладено и изпълнено с чистота и енергия. Мускулите са се отпуснали и разтегнали, ставите са леки и подвижни, умът е успокоен от хаоса на мислите, настроението е спокойно и хармонично, нервната система е релаксирана от ежедневния стрес и напрежение. Чувството е лекота, свобода и тишина!

Кои са най- известните йога комплекси?

Един от най известните йога комплекси е Сурия Намаскар -най-добре е да се започне практиката с един комплекс от простички упражнения, състоящ се от 12 части и известен под името Сурия Намаскар, което в превод означава - Поздрав към Слънцето или Слънчеви упражнения. Тези упражнения хармонизират цялата ендокринна система и балансират активността на физическата и менталната енергия. Според йога здравето е свързано именно с баланса на тези два потока енергия. Всяко нарушение на това равновесие между физическата и менталната активност, причинява различни заболявания на тялото или ума. Това е и една от практиките, която се препоръчва на по-раздразнителни хора, които лесно се гневят и избухват. Те могат да ги изпълняват и повече пъти с динамично темпо. Суря намаскар е подходяща и когато не разполагаме с достатъчно време за сутрешна практика, дори и да нямаме възможност да продължим със следващите асани от програмата, ще повишим нашата жизнена енергия и ще събудим и активираме праната в цялото си тяло.


Ако трябва да опишете йогата с една дума, коя ще e тя? 

Вера Захариева: ЛЮБОВ 

Модел: Вера Захариева 
Фотограф: Владимир Оронов 

За клуб „Вяра“


Спортен клуб "Вяра" е сдружение с идеална цел и е лицензиран член на Българската федерация по йога. 

Създаден е през 2004 г. и участва в ежегодните държавни първенства по йога:

II-ро място в отборното класиране на България за 2004 г. 
ІІІ- то място за 2005г., 2006г., 2007 г. , 2009 г. 
I-во място през 2011 г. и 2012 г 
Специална награда на Община Бургас за Спортен клуб „Вяра“, гр. София през 2013 г 
III-то място през 2014 г. III-отборно място през 2015 г. 
II -то отборно място през 2016 г. 
Клубът се занимава с обучение на хора с различни интереси и възгледи – деца, възрастни, бъдещи майки, като целта му е да помогне на хората да тръгнат и вървят по пътя на йога, да навлязат в този начин на живот и мислене, да претворят себе си! 

Йога клуб ВЯРА е член на International Yoga Federation

За повече информация: Йога клуб "Вяра" във Facebook