Как да останеш мотивиран в спорта? Съветите на плувци шампиони

Да останеш мотивиран при тренировки и състезания и винаги фокусиран може да бъде трудно, независимо какъв спорт си избрал и какво е нивото ти. В поредица в своя блог един от водещите брандове за плувна екипировка – Speedo, събира съвети от своя отбор от атлети, сред които именити шампиони.

Олимпийски шампион и световен рекордьор Кейлъб Дресел безспорно тренира усилено и има железен режим. Плувецът, който спечели пет златни медала в Токио (на 50 и 100 метра свободен стил, 100 метра бътърфлай и два с щафетата на 4х100 метра свободен стил и съчетано) и постави четири рекорда в съветите си, публикувани в блога на Speedo преди месец, отдава значимото на детайли извън техниката и режима.

Младите плувци състезатели той съветва да комуникират с треньора. Шампионът признава, че не всичко е игри и закачки, но да имаш до себе си близък човек, който е наясно и помни всичко, което в неговия случай е споделил от гимназията насам, е изключително и той се чувства късметлия, че има такъв човек до себе си. Треньорът на Дресел – Грег Трой, е бил с него и му е помогнал по пътя към медалите и през годините са установили близки отношения.

Друг съвет на Дресел е атлетът да осъзнава ролята си в отбора. „Всеки има различна роля в своя тим. Няма значение дали си най-бързият или най-бавният, това не означава, че твоята роля е по-добра или по-лоша от чуждата“, казва той. „Може да си ужасен плувец, но ако си мотиваторът в групата, допринасяш също толкова, колкото и най-бързият ти съотборник“, обяснява Дресел, който вярва, че с другите плувци от тима си помагат взаимно, за да станат по-добри.

„Искам просто да кажа, че каквото и да правиш, трябва да му се наслаждаваш. Бъди добър в това, което правиш, гордей се с каквото и да си се захванал“, казва шампионът и допълва, че човек не трябва да се втурва като малчуган в дадено начинание, а да бъде готов за това, с което се заема, и едва тогава да му се отдаде.

Олимпийската шампионка от Токио 2020 на 200 и 400 метра свободен стил Ариарне Титмус споделя същото мнение и дори разкрива размисли за самата себе си. „Плувам, защото обичам този спорт, това бе и причината да започна”, разказва тя и допълва, че треньорът поставя достатъчно високи цели, за да неутрализира напрежението. „Обичам плуването също толкова, колкото и когато започнах за пръв път, и ще плувам, докато ми е приятно", категорична е тя пред Speedo.

Съветва плувците за мотивация да се връщат в спомените си към своите най-добри моменти и така да си дават сили. Титмус смята, че трябва да се залага на разнообразие в тренировките и извън басейна прави силови упражнения, както и такива за тонизиране и укрепване на различни мускулни групи. Освен тренировките добрият плувец трябва да отделя нужното внимание и за възстановяване на силите, а за Ариарне това се постига не само чрез почивка, но чрез приятните моменти със семейството и приятелите, както и приготвяйки вкусни ясния в изучаване на нови рецепти.

Съветите на Ариарне Титмус към другите плувци са да си поставят трудни, но постижими цели и винаги да тренират, устремени към тях. Също така да се опитват да надминат човека, плуващ до тях. Тя препоръчва да се отделя внимание на дребните детайли, защото те имат значение. Титмус съветва плувците винаги да се опитват да дават всичко от себе си, а за преодоляване на желанието за пропускане на тренировки да гледат към „голямата картина“ и да си спомнят защо плуват.

Британецът с най-много медали от една Олимпиада - Дънкан Скот, съветва плувците да се наслаждават на това, което правят, да се фокусират върху техниката, да бъдат търпеливи и да помнят, че голямата разлика се крие в дребните детайли. Плувецът, който в Токио спечели сребърни медали на 200 метра свободен стил и 200 метра съчетано, както и сребърен и златен медал с британската щафетата, признава, че за него фъстъченото масло и бананите са чудесни.

Скот признава, че има спортен дух и обича да се съревновава, което го е отвело до плувните турнири и шампионати. А спортистът, на когото се възхищава, е австралийската легенда в плуването Йън Торп. Преди състезания Скот няма ритуали, но има определена рутина, която следва - слуша музика, която е различна в зависимост от настроението и преди да се впусне в надпреварата, обича да усети атмосферата, поемайки дълбоко въздух.

Олимпийската шампионка на 50 метра свободен стил от Рио 2016 и бронзова медалистка от Токио 2020 датчанката Перниле Блуме пък напомня, че и умът може да бъде голяма сила и слабост в плуването. „Техниката ми определено е силата ми във водата. Но умът ми може също да бъде моята най-голяма сила или слабост в зависимост от деня“, признава тя. „Всички имаме възходи и спадове. Опитвам се да приема, че някои дни са тежки. Утре е нов ден“, казва тя.

Блуме има интензивен режим по отношение на плувните тренировки, но те съвсем не се изчерпват до басейна, а продължават и извън него, като освен силови упражнения, се фокусира върху такива за експлозивност и мощ. Харесва и практикува йога, която изисква и респективно подпомага контрола на тялото и баланса. Олимпийската шампионка от Рио 2016 отдава нужното и на възстановяването, който има положително влияние върху ума и се старае да има пълноценен и здрав нощен сън.

Други професионални плувци като Райън Мърфи, Кейтлин Бейкър, Ели Симъндс, цитирани в блога на Speedo, също напомнят, че трябва да се поставят ясни цели, плувците да помнят постиженията си, да възнаграждават себе си за положения труд, да се доверяват на съотборниците си, които ще повдигнат духа им в трудни моменти, и да не се отдаваш на пораженчески настроения при загуба, защото тя е възможност за успех, като продължиш напред.

Несъмнено дисциплината и мотивацията са също толкова важни колкото упоритите тренировки както за професионалистите, така и за младите плувци. А за подготовката наред с всичко останало е важна, разбира се, и екипировката. Търсиш подходящ бански и аксесоари за своето дете? Заложи на Speedo!