Кетил Андре Аамод, Посланикът на NORDICA

Кетил Андре Аамод, без съмнение e най-изтъкнатият посланик на Nordica и заедно с това най-дълго състезавалият се с нея.

Роден в Осло, той е първият норвежки алпийски скиор, който печели олимпийски медал, откакто легендарният Щайн Ериксен печели златото в GS на Зимните олимпийски игри в Осло през 1952 г.

Заедно с това Кетил Андре Аамод се превръща и в един от най-титулуваните алпийски скиори в историята на Олимпиадата, печелейки зашеметяващите осем медала, включително:

В хода на кариерата си той печели общо 20 медала, плюс шампионата за Световната купа.

Не е зле за дете, което според собствените си думи "искаше да играе футбол повече, отколкото да кара ски. Но както той казва: „Предполагам, че баща ми искаше да бъда скиор, така че ние в крайна сметка доста карахме ски като семейство. След това се случи естественото, когато баща ми провеждаше тренировки в местния ски клуб.

Подобно на повечето норвежки ученици, Кетил се занимава със ски бягане. Той дори се състезава малко, когато бил на седем години. Играе също хокей на лед и футбол, преди да открие алпийската муза.

Кетил се възхищава на баща си и легендарния Ингемар Стенмарк. Те били неговите детски ски герои. Баща му го е вдъхновил, научил го е да кара ски, а след това да се състезава. А несравнимият швед го вдъхновил да кара ски и да печели като никой друг.

Разбира се, изисква се повече от вдъхновение и тренировки, за да се състезаваш, още повече да печелиш на най-високо ниво. Също така е необходима работа в екип, дори и в спорт, който е индивидуален.

Кетил разказва, "Имахме четири неписани правила: първо, бъди добър модел за подражание- като ставаш сутрин и работиш усилено. Второ, бъди честен и никога не говори зад гърба на друг. Трето, бъдете справедливи и споделяйте всичко, което правите. Не завиждайте. Четвърто: уважавайте се един друг."

"Опитвах се да водя ски отбора, като просто работя повече (отколкото всеки друг) на пистата и извън нея." Това общо отборно усилие не само направи Норвегия алпийско динамо, но и стана пример за ски култура, базирана на упоритата работа, честната игра и зашеметяващи успехи на Аксел-Лунд Свиндал, Кетил Янсруд, Александър Аамод Килде и Хенрик Кристофърсен.

След като прекратява състезанията си за Световната купа, Кетил е домакин на ежегодно ски състезание за 120 ученици, с които може да сподели голямата си любов към ски карането и богатството си от познания.

КЕТИЛ КАЗВА: "ВСИЧКО Е МНОГО СЕРИОЗНО, КОГАТО СТЕ МЛАДИ И ЖЕЛАЕТЕ ДА УСПЕЕТЕ. ИСКА МИ СЕ ДА ИМАХ ПО-ДОБРА ПЕРСПЕКТИВА, КОГАТО СЕ СЪСТЕЗАВАХ. НЕЩАТА ЩЯХА ДА БЪДАТ ПО-ЛЕСНИ .БЯХ МНОГО ПРИТЕСНЕН ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ" ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ТОВА ОБЯСНЯВА НЕГОВОТО МОТО, КОЕТО Е ПРОСТО:" БЪДИ МИЛ“!

Днес Кетил Андре Аамод гледа на състезателната си кариера с любов. Той наистина обичаше "чувството, да се спуска надолу по планината със 110 километра в час- адреналинът, страхът, другарството и вълнението от овладяването на планината ". Той казва, че двете най-вълнуващи неща, които някога е правил са: да лети с бомбардировач F16 и да се състезава в Кицбюел", макар и не задължително в този ред. Но това, което не му липсва, е да седи на лифт при минус 20 градуса .

Когато го попитахме какво му липсва най-много от ски състезанията, той се усмихна.: „Преминавайки финалната линия с усещането, че съм овладял планината”.

Кетил Андре Аамод покорява планините с Nordica от 1989г. насам. "Те имаха старият модел ски обувки Grand Prix", която и Фурусет използвал с голям успех. Днес той предпочита Nordica Speedmachine и споделя: "Обувката е идеална за моето широко стъпало и работи добре на всякакъв терен." Любимите му ски са "165cm Nordica WC slalom. "Забавно, но опасно". Като посланик на Nordica, Кетил особено се радва "да кара ски с предоставените модели и да се среща с добри хора".

Откакто стана горд баща, възгледите на Кетил също се променят. От една страна, той вече не кара ски по 180+ дни в годината. Доволен е да кара ски само по 20дни. Като се има предвид, че би искал да прекара повечето от тях с децата си, в идеалния случай в Колорадо, където снега е не само лек и изобилен, но може би по-важното , че е слънчево и топло.

Кратки и сбити, но в същото време невероятно мъдри мисли, каквито само един достоен джентълмен и ски ас може да сподели.

Продуктите на Nordica могат да бъдат намерени както на място в магазини SPORT DEPOT, така и онлайн.