Книгата „Лавини в България“: знания, примери и съвети

Планината през зимата е сурова и с характер – не прощава липсата на подготовка, пропуските, прекалената самоуверност и подценяването. Затова подходящата екипировка, информираността и познанията, както и прилагането им помагат за предотвратяване и намаляване на риска от инциденти и увеличават шансовете за оцеляване и за намаляване на травмите.

Лавините са сред най-значимите опасности за здравето и живота на посетителите на зимните планини. Книгата „Лавини в България“ събира и предава на достъпен език знания за лавините - основните моменти от метеорологичната и снежна обстановка, теренните условия и действията на хората, които обуславят риска от попадане в лавини. 

Момчил Панайотов

Обърнато е сериозно внимание на различните начини за наблюдение на снежната покривка, тестовете за определянето на стабилността и подходите за намаляване на риска от инциденти и реакция в случай на такива, като е наблегнато на случаи от България, но не са пропуснати и световните практики. 

Автор на книгата е Момчил Панайотов - фрийрайд скиор и председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), а негови съавтори са д-р Бенжамен Ментешев и д-р Севдалина Михайлова. 

Те имат професионален опит в преподаването на темата за лавините, намаляване на риска от инциденти и правилните действия за оказване на помощ на пострадали при падане на лавини.

Момчил Панайотов

Момчил Панайотов посочва, че отдавна е мислил за написването на книга за лавините, но като обемно четиво, а не кратък наръчник, каквито вече има по темата. Събирал мисли и идеи и през март миналата година, когато пандемията от коронавирус наложи ограничителни мерки, пристъпил към реализация на по думите му „стария замисъл“. 

И книгата се появи тази зима. Момчил Панйотов посочва, че наред със събраните знания са направени сериозни усилия да се посочат максимално много примери от България, включително и като снимки. 

Той мотивира и авторското решение да е много развита частта, касаеща човешките решения и действия. „Техническите въпроси по разглеждане на снега и направа на тестове се учат, те са си стандартизирани. Но колкото и да знаеш, трябва да умееш да го приложиш на практика в правилния момент! А това не винаги е лесно. Най-трудно е да контролираме решенията и поведението си, а там е разковничето“, казва той.

Именно затова включва и горещо препоръчва да се обърне внимание на частта „Човешки капани“, касаещи психологически фактори за предприемане на определени неправилни действия на посетителите на планината. „Много пъти проблемите са очевидни и пак потегляме. Защо? Намесват се много психологически фактори, като част от тях са си чисти „капани“. Мислим си, че няма точно на нас да се случи, че няма да е точно днес, че няма да е точно на това място… Темата е много дълга и трудна“, аргументира се Панайотов и в книгата разглежда най-честите сред „човешките капани“ и дава съвети за преодоляването им доколкото е възможно. 

Така Момчил Панйотов и колегите му претворяват „стария замисъл“ в изцяло новата книга по темата - „Лавини в България“, която се надяват да бъде от полза на любителите на зимната планина.

Желаещите да се сдобият с книгата могат да намерят „Лавини в България“ и да си я купят в секция „Щанд“ на сайта на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и на интернет страницата на Клуба на пътешественика.