Най-великата игра в света – ФУТБОЛЪТ!

Независимо дали си играч, аматьор или запалянко, избери подходящата звездна обувка, с която да се отличаваш.

Знаете ли, че?


Някои считат за родина на футбола Китай, където войниците в свободното си време разтоварвали, ритайки топка към малка мрежа. Играта не древните римляни и гърци също много наподобявала съвременния футбол.
Истина е, че запалените по спорта, безспорно отсъждат наградата за основател на Великобритания. Благодарение на Обединеното кралство, спортът добива своята огромна популярност, която не стихва и до днес.
В началото играта е практикувана яростно, почти като на война. Битка за разрешаване на спорове и вражди, в която играчите е трябвало да устоят на всички физически рани и да се справят с набезите. Заради насилието властите многобройно са се опитвали да забранят играта. През 1331 г. крал Едуард III приел закон, който забранил футбола. Крал Джеймс също последвал примера в Шотландия през 1424г.
Кралица Елизабет I приела закон, с който играчите могат да бъдат вкарани в затвора за една седмица, а след осъдителна присъда да изкупят греховете си в църква. Хулен, ограничен и забранен, футболът бил толкова обичан от хората, че нищо и никой не можел да спре желанието им да играят.

Днес спортът е синоним на страст, хъс, амбиции и много ентусиазъм. А дали все още е символ на чест, смелост и мъжество?
Какво трябва да знам, когато избирам футболни обувки?


Бутонките са най-важният избор в екипировката на един футболист. Те трябва да отговарят на неговите потребности и изисквания. Важно е, да са изработени от подходящите материали, да прилягат перфектно на стъпалото и да имат нужното подсилване при пръстите. Ултра леки модели, с иновативни технологии и супер стабилност в подметката. Разнообразие от цветове и привличащи вниманието дизайни. Непрекъснати проучвания и подобрения. Добре е обувката да осигурява естествено сгъване и комфорт на ходилото, за да се избегне претоварване. Кракът трябва да бъде предпазен от наранявания, а способността на бягане – оптимизирана.
При наличие на толкова голям набор от характеристики и разнообразие в моделите, понякога да избереш идеалните за теб се оказва не много лесна задача.

От SPORT DEPOT съветваме да вземеш под внимание следното:

1. Настилката – нейният вид и състояние
Теренът, на който тренирате оказва силно влияние на вашата игра. Под внимание трябва да бъде взето неговото състояние, появилите се неравности и износването.
Видът на настилката е ключов фактор в избора. Помислете къде най-често ще използвате обувката, на игрище с изкуствено покритие (изкуствена трева или гума), на такова с твърда настилка (асфалт, сгурия) или стадион с естествена трева.

Футболни обувки, подходящи за игра върху терен с естествена трева

Футболни обувки, подходящи за игра на естествен и изкуствен терен

Футболни обувки, подходящи за игра изкуствен терен

2. Удобството и точният размер
Тъй като това не е ежедневна обувка, може да има разминаваме в номерацията. Отклонение от половин или дори цял номер е абсолютно нормално. Важното е да се чувствате удобно. Футболните обувки не бива да стискат или да са прекалено свободни, в противен случай рискът от контузия се увеличава. Редовното полагане на грижи за обувките увеличава техния живот. С времето те се напасват с ходилото и стават още по-удобни.

3. Спецификация на обувката и вашите изисквания към нея
Колкото по-големи са бутоните, толкова по-лесно и дълбоко те се забиват в земята, за да осигурят необходимата сигурност при движение. Позиционирани са по цялата дължина на подметката, за да може тежестта на тялото да бъде разпределена равномерно и да бъде осигурена по-голяма стабилност. По-голямото разстояние между шиповете пречи на натрупването на кал и трева. Късите и твърди шипове правят обувката по-издръжлива и осигуряват безпроблемно придвижване по терена. Този тип подметка е подходяща за игра в зала, като осигурява безопасност при тичане върху гладката повърхност. Твърдите настилки натоварват мускулите и ставите и често създават проблеми при движение. Изберете обувки с къси и продълговати бутони. Големият брой продълговати шипове осигурява оптимално разпределение на натиска на ходилото и предоставя необходимата сигурност и стабилност.

4. Покупка от утвърден търговски представител
Често попадате на желания от вас модел на по-ниска цена в интернет, за съжаление почти сигурно това не е оригиналният продукт, а негова реплика.
Фалшивите маркови обувки не винаги са лесни за разпознаване визуално, но със сигурност не притежават исканите от вас характеристики.
Нашият съвет е да пазарувате само от утвърдени представители на марките като SPORT DEPOT.
Така освен помощ от консултантите, ще получите и продукта с гаранционен срок.
Развитието на моделите не спира. Всички водещи производители като adidas, nike, puma и lotto извършват непрекъснати проучвания, за да представят новите си модели с впечатляващ дизайн и иновативни технологии.

Бъди в крак с тенденциите!
Избери футболни обувки, с които да се чувстваш сигурен и уверен. А защо да не завършиш сета със супер облекло и подходящи протектори и чорапи?