Първи стъпки за спорт у дома: мотивация и екипировка

Оставаме вкъщи, за да пазим себе си, близките си и всички останали. Домът ни се превърна и в офис, и в училище, и продължи да бъде мястото, където прекарваме любимите си часове от деня със семейството. 

Междувременно някои добавят към функциите на жилището си и още една – домашен фитнес. Други пък вероятно се колебаят дали да последват този пример, усещайки как близостта на хладилника непрекъснато ги изкушава да посегнат към вкусната храна и се кълнат, че от утре/следващия понеделник/след Великден или Гергьовден ще започнат да тренират и ще повишат физическата си активност.

А може би сте изправени пред избор и решения – с какъв спорт да се заемете, колко място ще ви е необходимо, какви пособия и аксесоари ….

Стоп!

Най-важното е да вземете решение да спортувате. Няма да ставате професионален атлет, а ще се погрижите за здравето си, като сте по-активни и по този начин ще тонизирате тялото, ще бъдете по-енергични и в комбинация с правилните навици и с търпение ще усетите благотворните резултати върху тялото си.

Помнете вековните максими, които вероятно са и най-силният мотив, а именно, че спортът е здраве. 

Ако вече сте взели решението, то вие сте направили първата крачка. Втората и не по-малко важна е след като имате правилната мотивация, да я запазите за по-дълго време.

А възможностите за спорт и раздвижване у дома никак не са малко. Колкото до мястото вкъщи, за някои активности мястото, което ще ви трябва - при това за времето на тренировката - се побира в размерите на постелка за йога и упражнения, както и място в шкафа, където да приберете след това нея и няколко практични аксесоари и пособия. 

Ако пък искате и фитнес уред като велоергометър, кростренажор, пътека за бягане например, запознайте се с размерите и преценете. За уреди над 200 лева от продуктовите групи "Велоергометри", "Кростренажори", "Пътеки за бягане", "Лежанки и комбинирани уреди", "Гребни тренажори" и "Степери" доставката ни е безплатна.

За вдъхновение можете да разгледате нашите предложения с видео тренировки. Намерете време, екипирайте се подходящо и грабнете възможността да поддържате формата си у дома!

Няколко съвета преди старта

- При избора на спорт и честотата на тренировките се съобразете с възможностите си, запознайте се с упражненията и техниката им и преценете дали са за вас. Ако имате травми и други здравословни проблеми, се консултирайте с лекар.

- В началото на всяка тренировка отделете време да загреете с леки упражнения за всички части на тялото, а в края - да се разтегнете.
 
- Не се претоварвайте, започнете с лесни упражнения и с по-малко повторения.

- Комбинирайте различни упражнения и проявете постоянство, но оставете и време на организма да се възстанови. Прекомерното натоварване може да ви се отрази неблагоприятно и да ви откаже от спорта, затова недейте да „притискате“ тялото си. 

- Изискват се комплексен подход, усилия и търпение. Помнете, че спортът е част от цялостния ви начин на живот и не можете да очаквате бързи и видими резултати на мига без да го съобразите с храната, почивката и други фактори.

- Поставяйте си малки цели. Така в обозримо бъдеще ще можете да видите ефект от усилията си. Защото резултатът до голяма степен зависи и от очакването. Мнозина, поставяйки си високи цели, се обезверяват и губят желание. Не позволявайте това да се случи, не се разколебавайте.

- И последно по ред, но не и по важност: не подценявайте облеклото и обувките. Освен комфорт, обувките редуцират риска от травми, а облеклото няма да ограничава движенията ви и ако е с подходящата материя и дизайн при по-интензивно натоварване, ще ви остави осигури възможност да сте свежи по-дълго време, ще отвежда потта от тялото на повърхността на дрехата, за да остави кожата суха. Възползвайте се от нашите намаления на облекла и обувки, като за новите колекции те достигат до -30 процента.

Спортувайте, бъдете енергични, поддържайте тялото и духа си във форма!

Ако искате да изпратите послание за здраве и да подарите спорт и на ваш близък или приятел, можете да го направите, като му купите електронен ваучер на SPORT DEPOT и оставите на него възможността да направи своя избор онлайн при нас на www.sportdepot.bg.