Петя Боянова: Хубаво е всеки плувец да изкара курс по водно спасяване

18-годишната първокурсничка е част от родния младежки отбор, който ще участва на Световното първенство по водно спасяване в Ричоне, Италия

За Петя Боянова 2022-ра е година на нови предизвикателства. 18-годишното момиче ще бъде първокурсничка в Техническия университет, а също така част от младежкия отбор, който ще представи страната ни на Световното първенство по водно спасяване в Италия в началото на есента.

Петя започва да плува от петгодишна и от тогава печели множество титли и медали от държавни първенства и от турнири у нас и в чужбина. Миналата година момичето, чиито любими спортисти са плувците Андрей Минаков и Кристоф Милак, изкарва курс за спасители и от там се запалва по водното спасяване. За нея то е и едно от заниманията, които може да опише с любима мотивираща фраза: „Прави това, което обичаш, и обичай това, което правиш“. Спортът съчетава страстта и уменията ѝ в плуването и възможността да помогне на човек в беда.

„Бих направила всичко по силите си да спася човек при нужда. Хубавo е човек да изкара курс с оглед на това да знае как да реагира и помогне“, казва Петя и допълва: 

„Важно е да се информираме, защото това ще ни помогне да реагираме по-адекватно. Когато записах курса, си мислех, че е много лесно, а се оказа, че има доста неща, които не знам, и сега ако попадна в ситуация, много по-добре бих реагирала отколкото човек, който не е запознат. Според мен би трябвало всеки, който може да плува, да изкара курс или да се запознае с техниките за действие в тези ситуации“.

Петя участва в турнири по водно спасяване през лятото и грабва отличия и в двете състезания, а сега е фокусирана върху подготовката за световното първенство в Италия. Тя осъзнава огромната конкуренция, а желанието ѝ е да представи по най-добрия възможен начин родината. Важното е отборът да даде максимума от себе си, а всичко останало е без значение, категорична е състезателката.

SPORT DEPOT и SPEEDO са спонсори на отбора по водно спасяване, който Водноспасителната служба към Българския червен кръст изпраща на Световното първенство в Ричоне, Италия. Събитието започва от 22 септември и ще продължи до 3 октомври, като състезателната програма за младежките отбори стартира на 28 септември.

Един от водещите световни брандове за плувна екипировка SPEEDO стъпва на десетилетия опит в създаването на продукти с технологии, дизайн и иновации за спортисти на различна възраст и с различно ниво и умения в плуването – за любители и професионалисти, от начинаещи до елитни спортисти. SPORT DEPOT e официален представител на SPEEDO за България. Богата селекция от продукти на бранда се предлагат в магазини SPORT DEPOT и онлайн на sportdepot.bg.