RUN BULGARIA: Две бягания, двама атлети с по две победи, засега

Първите две състезания от веригата RUN BULGARIA се проведоха в Дупница и софийското село Бистрица миналата седмица. Двама атлети - Георги Гергов и Милица Мирчева, грабнаха първите места и в двете бягания съответно при господата и при дамите. Първите шестима и при мъжете, и при жените получиха парични награди, а заелите първите три места грабнаха и ваучери от SPORT DEPOT.

Едни от най-добрите бегачи в средните и дългите бягания си дадоха среща на първото за годината състезание от веригата „Рън България“, което се проведе на 29 юли в Дупница. 

Атлетите се съревноваваха на дистанция от 8 км, в силно пресечен терен с много тежък баир малко след началото. Близо 60 души завършиха второто издание на „Дупница рън“, което се проведе при изключително горещо време. В помощ на атлетите обаче бе перфектната организация, която предложиха домакините. 

Победител при мъжете стана Георги Гергов (Стратеш Атлетик – Ловеч), който пробяга дистанцията за 26:56 минути. След него на втора позиция завърши Мирослав Спасов (Атлет – Мездра) с 27:29 минути. Димчо Мицов (Рилски атлет – Самоков) зае третото място с 29:00 минути.

При жените победата бе за Милица Мирчева (Атлет – Мездра), която спря хронометрите на 30:25 минути. Второто място зае Маринела Нинева (Локомотив – Дряново) с време 30:41 минути. Трета е Елена Димитрова (Локомотив – Дряново) с 34:28 минути. Резултатите от състезанието може да видите тук: racetimingbg.com/live-results

Освен основната дистанция от 8 км имаше и масов старт на 1600 м (1 миля), в който участваха десетки деца. На централния площад на Дупница се проведе и занятие „Детска атлетика“.

Второто състезание от веригата за бягане RUN BULGARIA за сезон 2020 се проведе над село Бистрица до София на 2 август. Десетки бегачи от всички възрастови групи се събраха в местността „Банката“ на емблематичната пътека между селата Бистрица и Железница с дължина на трасето 11.6 км.

Георги Гергов (Стратеш Атлетик – Ловеч) и Милица Мирчева (Атлет – Мездра) спечелиха втора победа в Бистрица. 

Сава Тодоров (Дунав – Русе) бягаше заедно с Гергов в по-голямата част от дистанцията, но в последните метри Георги се откъсна напред и завърши първи за 40:24 минути, тоест с темпо 3:28 минути/км. Тодоров бе втори с 40:43 минути, а един от най-добрите ни катерачи Петър Иванов оформи призовата тройка с 41:29 минути. Иванов зае шесто място в спортното катерене на Младежките олимпийски игри в аржентинската столица Буенос Айрес през 2018-а година.

Както и в Дупница Милица Мирчева показа фантастична форма и изпревари повечето от мъжете с време 42:37минути или скорост от 3:40 минути/км. 


Шампионката ни на маратон, полумаратон, крос-кънтри и планинско бягане за 2019-а година - Маринела Нинева (Локомотив – Дряново), бе втора с 43:25 минути. Надежда Ангелова (Жулистан) се качи на третото място на почетната стълбичка с 47:33 минути. Седемкратната победителка на Софийския маратон - 48-годишната Милка Михайлова (Дунав – Русе), зае пето място с 51:21 минути.

Деца и любители на бягането се включиха в старт на 2 км по пътеката за село Железница, като имаше и участници на 4-годишна възраст. Класиралите се на първите 3 места получиха ваучери за спортни стоки от SPORT DEPOT.

Следващият кръг от веригата е на 16 август в Луковит с шосейно бягане от центъра на града до пещерата Проходна. 

Повече за състезанията от веригата RUN BULGARIA можете да видите на специално разработената ни страница за инициативата, както и на runbulgar.com.