Силата на здравословните навици

Искаш да живееш по-здравословно? Ето няколко простички правила, които ще са ти от полза, ако ги превърнеш в навици. От теб се искат не специални умения и възможности, а желание и постоянство. 


Храни се разнообразно

Режимът ти на хранене трябва да се основава на разнообразна и пълноценна храна, включваща плодове и зеленчуци, набавяне на необходимите витамини и минерали. При приема на плодове е добре те да се хапват не като десерт, а преди хранене и между храненията. Не забравяй закуската! Проучванията показват, че възрастните, които приемат здравословна закуска, се справят по-добре на работа, а децата, които ядат сутрин, показват по-добри резултати. Закуската засилва метаболизма ти и предотвратява по-късното преяждане. Ако не обичаш да закусваш, просто хапни един плод – но не я пропускай!


Носи си храна в офиса

Искаш да имаш контрол над това, което ядеш? Носенето на обяд в офиса ти осигурява разнообразие, контролирано качество на продуктите, води до спестяване на средства и не на последно място пазиш планетата от купища еднократни кутии.


Пий повече вода

Консумацията на достатъчно вода, е не по-малко важно за организма. Ако искаш да разнообразиш, добавяй резен лимон, портокал, лайм, краставица или мента.


Набави си слънчева светлина

Няколко минути на слънце помагат на твоето тяло да произведе витамин D, синтезирайки го директно от слънчевите лъчи. Той повишава устойчивостта на имунната ти система, помага на костите, сърцето и доброто ти настроение. Плюс това, когато си навън, вероятността да си активен е доста по-голяма. Избери природата, проучванията сочат, че разходките сред зеленина ни правят по-спокойни.


Бъди активен

За да се погрижиш за здравето си и да повишиш имунитета е важна физическата активност. Бягане, разходки, колоездене и тренировки – всички тези активности стимулират кръвообръщението и повишават защитните ти сили. Избери да спортуваш сутрин, това ще те накара да се чувстваш енергичен и уверен през следващите часове. Половин час на велоергометъра или кростренажора ще те поизпоти и освободи от токсини. Можеш да се разходиш с подходящо темпо или да потичаш – изборът е твой. Предприеми и простички промени в ежедневието, те също са от полза – откажи се от ползването на асансьор и се качи по стълбите. При пътуване с градския транспорт, слез спирка-две преди крайната си цел и повърви пеша. Лесно е, нали?!


Премини в режим offline

Често проверяваш пощата и социалните медии? Може снимките и статусите на твоите близки да са само на клик разстояние, но наистина ли те интересуват или просто скролваш по навик? Сложи телефона настрани и се отдай на друго приятно занимание. Разходи се, прочети книга или просто се наслади на любимото си хоби.


Наспивай се

Пълноценните почивка и сън са ключов фактор за възстановяването на организма и борбата със стреса. Данните сочат, че 2/3 от хората над 30-годиншна възраст страдат от различни проблеми, свързани със съня. Той влияе на физическото и умственото ни състояние, има ефект върху паметта, ученето и логическото мислене. Оптималното количество сън е 5-8 часа, като преспиването е също толкова вредно като недостига.


Като цяло рецептата за здравословен живот изглежда най-кратко казано така: пълноценна храна, спорт, креативност в борбата със стреса и здрав сън. Замислете се и подобрете начина си на живот!