Студът не може да ги спре

Мислите ли, че студеното време или снега са пречка или причина да си стоите вкъщи? Може би предпочитате да сте на топло с чаша горещ шоколад, чай или кафе и да се наслаждавате на снежната приказка през прозореца, в което, разбира се, няма нищо лошо. Но има и друг тип хора, при които студеното време не е фактор, студът не може да ги спре. Те се наслаждават на всеки ден, изживяват го на макс. Те покоряват върхове, те са на пистите, те „порят“ пудрата. Днес ще ви запознаем точно с такива хора, които знаят как да живеят, да се посрещат предизвикателствата, как да се наслаждават на зимата.

Тино 

Енергичен, забележителен, интересен, позитивен и усмихнат са само малката част от усещанията, които долавяш, когато се запознаеш с Тино. Енергията на човек, който се занимава с екстремни спортове и категоричността му се чете в погледа му, а когато стане въпрос за спорт и екипировка, сякаш виждаш пламъка, който гори в сърцето му. Да, това е точно така, защото повече от 25 години той се занимава с каране на ски, катерене и колоездене, а работата е неговата страст. Тино е дългогодишен професионалист в сферата на OUTDOOR продуктите и екстремните спортове, а от скоро е и част от екипа на SPORT DEPOT. 

Вили 

Не може да останеш безразличен към излъчването на човек с хъс към спорта и природата. Завладяваща усмивка, естествена, свободолюбива, обичаща предизвикателствата, запомняща се, далеч от комерсиалното излъчване на повечето жени. В същото време няма как да не забележиш модната ѝ спортна визия и енергията, която излъчва. Тя практикува ски, сноуборд, табата, хит и какво ли още не... Тя е Вили, дългогодишен професионалист в SPORT DEPOT, управляващ някои от световните марки, които са част от портфолиото на фирмата.

Как се зароди твоята страст към спортовете? 

Тино: Още от ранна детска възраст започнах да карам ски, но това се оказва доста стандартно занимание за моите възможности. По-късно попадах в средите на известни алпинисти от миналото и започнах да практикува алпинизъм, ски алпинизъм, free ride каране и така започна страстта ми към екстремните спортове. Междувременно започнах с mountain bike и се запалих по free ride downhill bike. На по-късен етап отново се завърнах към ски алпинизма и участвах на професионално ниво в състезания като член на Планинската спасителна служба. 

Вили: Като дете тренирах волейбол, но като тийнейджър се запалих по ските, а на по-късен етап дойде и моята страст към сноуборда. Обичам спорта, той е част от моя начин на живот. През последните години започнах да бягам - в началото беше за здраве, а в последствие стана хоби. Отскоро се занимавам и с високоинтензивни тренировки, които ми помагат да избягам от стреса и да поддържам добра форма. 

Кой спорт те зарежда най-много? 

Т: Във всеки етап от живота различният спорт ме е зареждал по различен начин. Сега например моята страст е катеренето, но преди години, когато прелитах с колелото по три метра на места с downhill байка, катеренето ми се струваше скучно. 

В:През последните 6 месеца се занимавам с високоинтензивни тренировки ТАБАТА и HIT, и установих, че те ме предизвикват да достигна до предела на възможностите си, след което ме карат да се чувствам достатъчно заредена и мотивирана. Но истинското удоволствие и емоционална наслада получавам през зимата, когато стъпя на пистата, сложа сноуборда и адреналинът ме завладее на макс, тогава тръгвам, наслаждавам се на преживяването и тогава съм АЗ. 

Къде практикуваш катерене? 

Т: Навсякъде, ако мога така да кажа. Тренирам през седмицата в зала, но основно се стремя да катеря на скали, занимавам се с спортно и алпийско катерене. 

Какво е усещането когато достигнеш върха? 

Т: Усещане за удовлетворение. Удовлетворение от това, че си постигнал нещо, но в никакъв случай не онова високомерно чувство на завоевание и доминация, защото никой не по-голям от планината. Получаваш това удоволствие от това, че ти си имал ресурса и шанса да стигнеш там горе и всъщност, че планината те е допуснала да го направиш. 

Кои хилядници си покорил? 

Т: Бил съм Монте Роза, Гросглокнер, Айгер в Алпите и ХанТенгри в Киргизтан. 

А ти, Вили, как се запали по сноуборда? 

В: Започнах с каране на ски, но скоро разбрах, че това не е за мен, усещането да си на една дъска е много по-емоционално за мен и предизвикателствата там са много по-големи. Карането на сноуборд ми дава чувство на свобода, предизвиква ме да се боря със страховете си и да ги преодолявам. 

Кое е най-важното, когато си в планината? 

Т: Важно е да имаш адекватна преценка къде се намираш, какво правиш, защото планината наказва безотговрното поведение. Правилното обличане, правилният подбор в пластовете на облеклото, изборът на конкретно облекло според климатичните условия са основен приоритет при излизане в планината.

В: За мен екипировката е от изключителна важност. Задължително използвам правилото на трите слоя - термобельо, полар и яке и панталон с мембрана. Добрата екипировка може да ти донесе нужния комфорт, за да се забавляваш, когато навън е студ, да „летиш“ по пистите или когато правиш ангели в снега. 

Тино, човек всяка сутрин може да те види с колелото на път за работа, дори и при – 10 С°. Как успяваш да се придвижиш в този студ? 

Т: Да, така е. Времето не е фактор, който може да ме откаже да карам. Както казват моите колеги алпинисти „Няма лоша екипировка, има лоша подготовка“. Така че, когато имаш правилната екипировка, особено в зимния сезон, т.е термобельо, полар или леката пухенка и отгоре добрия shell, както и добри ръкавици, не е проблем човек да се придвижва с колело, изключение правят тежки атмосферни условия като обилен снеговалеж.

Препоръчано от Тино „за него“ 

Мъжко термобельо Brille WARM – 55.00 лв. 
Мъжко термобельо Brille CORE – 49.00 лв. 
Мъжки полар Brille FLEECE FULL ZIP – 29.00 лв.

Препоръчано от Вили „за нея“

Дамско термобельо Brille WARM – 55.00 лв.  
Дамско термобельо Brille CORE – 49.00 лв.
Дамски полар Brille FLEECE FULL ZIP – 29.00 лв.

Модели: Вили и Тино 
Фотограф: Владимир Оронов 
Грим: Цветелина Кирилова