Табата- предизвикай себе си

Месецът на тренировката в SPORT DEPOT е към своя край и като за финал ще ви запознаем с един от най-интересните и интензивни спортове – табата. Какво е табата, какви са плюсовете на този спорт и как се отразява на вашето тяло, ще научите от момичето, което мотивира, вдъхновява, не признава граници – Тина Шей.

Табата е високоинтензивен спорт в интервали от 20 секунди активност на 10 секунди почивка в четири или пет кръга. Ключът към успешното изпълнение е движенията да се правят максимално бързо и интензивно с цялата скорост, която тялото може да си позволи. Тренировката е кратка, ефективна и обхваща всички мускулни групи. 

Упражненията могат да бъдат както със собствено тегло, така и с тежести. Методът табата доказано засилва метаболизма, повишава пулса и изгаря мазнините не само по време на тренировка, а и в часове след нея. Табата повишава аеробната и анаеробната издръжливост, координацията и баланса на тялото и спомага за отделянето на анаболни хормони, тоест „напомпва“ мускулите.

Тренировките по табата вредят ли на организма? 

Много пъти е доказано, че табата влияе благотворно за здравето и с нейна помощ се постигат невероятни резултати при отслабване. Едно от последните проучвания на Университета в Уисконсин изследва отражението ѝ върху 18 студенти, които са имали задачата да направят 5-минутно разгряване и само четири кръга табата. Въпреки че цялата тренировка е с продължителност едва няколко минути, измерванията с медицинска апаратура регистрирали голямо подобрение на сърдечната дейност. 

Табата не е за всеки. Този спорт е за хора с поне базова физическа подготовка, които не изпитват дискомфорт при високоинтензивни натоварвания. Рискът от нараняване и травми при табата е минимален, тъй като се работи предимно със собствена тежест и движенията са базови, естествени за тялото.

Защо реши да се занимаваш с табата? 

Започнах да се занимавам с табата от любопитство, което се превърна в мания за мен. Моята цел беше да намеря спорт, който ме кара да се чувствам добре, да горя мазнини и да стегна цялото тяло, да засиля тонуса си и това да не отнема повече от 45 минути на тренировка. След като го постигнах за доста кратко време реших, че това е „моят“ спорт и съм готова да се занимавам професионално с табата и да запозная и други хора с този невероятен метод. Така и стана. Когато човек види бързи резултати, няма как да не се пристрасти.

От колко време практикуваш табата? 

От почти година. 

Каква трябва да бъде екипировката за табата? 

Облеклото за табата трябва да бъде удобно. Добре е материите да са „дишащи“, леки и приятни на допир за кожата, тъй като по време на тренировката количеството мазнини, които се изгарят е огромно, тялото се изпотява много, затова изкуствените и запарващи материи са крайно неподходящи. Препоръчвам дрехите да не бъдат много широки, защото това може да попречи на правилното и бързо изпълнение на упражненията. Упражненията са интензивни, с рязка промяна в посоката и положението на тялото и е важно екипът да не ограничава движенията и да не пречи при изпълнението им. Важен аксесоар за табата тренировката са ръкавиците, тъй като има много упражнения, включващи планк, а за него е нужна стабилна основа. Те предпазват ръцете от плъзгане и нараняване. 

Как се чувстваш по време на табата? 

Енергична, силна. 

Какво те мотивира? 

Мотивира ме движението, спортът. Мотивират ме хората, които дават всичко от себе си, имат воля, грижат се за здравето и външния си вид. Удовлетворението по лицата на хората след тренировка е най-голямата ми муза.

Ако трябва да опишеш табата с една дума, коя ще бъде тя? 

Страст! 

Тина Шей е истински фен на марката Under Armour, която отскоро е част от портфолиото на SPORT DEPOT. За Тина дрехите на Under Armour са изключително удобни и леки, изглеждат невероятно и я карат да се чувства добре. Те са комплимент за тялото. 

Продуктите на Under Armour можете да намерите на www.sportdepot.bg и в магазини SPORT DEPOT Младост 4 и SPORT DEPOT Park Center Sofia 

Разгледайте всички дамски продукти Under Armour тук>>

Разгледайте всички мъжки продукти Under Armour тук>>

Всеки, който иска да опита табата предизвикателствотоq може да намери Тина Шей в ZEUS Фитне& SPA всеки понеделник, сряда и петък или да се свърже с нея във facebook:

https://www.facebook.com/tina.shey.7

https://www.facebook.com/Tina-Shey-Personal-Trainer-1730210877191538/ 

 

Модел: Тина Шей 
Облекло: Under Armour 
Фотограф: Владимир Оронов