Тенис на маса: атрактивен спорт с любопитна история

Тенисът на маса е атрактивен спорт, подходящ за хора на различни възрасти. Ползите от него могат лесно да го превърнат в любим за цялото семейство. Играта изисква добра координация между очите и ръцете, подобрява рефлексите, стратегическото мислене и се развива способността за предвиждане на ходовете на противника. Тенисът на маса може да бъде отлична кардиотренировка и дори при висока интензивност да ви помогне да горите калории, като не натоварвате ставите толкова, колкото в други видове спорт. 

Тенисът на маса се играе от двама или четирима играчи. Срещата се състои от нечетен брой геймове, като победител е играчът или отборът, който пръв достигне брой геймове, при който противникът му не може да обърне развоя на двубоя. Гейм печели онзи, който първи отбележи 11-тата точка, а при резултат 10:10 - две последователни точки. За да играете, ви трябва тенис маса, тенис хилка, топче и партньор. 

Тенис масата трябва да е в тъмен цвят с дължина от 274 см, ширина - 152.5 сантиметра и височина 76 сантиметра. Мрежата трябва да е опъната също на определена височина – 15.25 сантиметра от игралната повърхност.

Тенис масите могат да бъдат за външно и за вътрешно ползване, което определя и материала, от който са изработени, или специалното покритие на плотовете. 

Някои маси предлагат опцията да се сгънат наполовина – в изправено състояние на половината плот, така че да имате възможност да тренирате самостоятелно – без партньор.

Тенис хилката пък може да бъде с различен вид и размер на гумата, форма на дръжката и тегло, но според стандартите за състезания по тенис на маса поне 85 на сто от основата трябва да е от естествено дърво, а свързващ слой на основата може да бъде подсилен с влакнест материал. 

Частта на хилката, с която се удря топката (главата), трябва да е покрита или с обикновена гума със зъбци навън с обща дебелина не повече от 2,1 мм, включваща и лепилото, или гума тип “сандвич” със зъбци навън или навътре с обща дебелина не повече от 4,2 мм, включваща и лепилото. За професионални състезания от едната страна цветът на гумата на хилката трябва да е червен, а от другата – черен.

Разбира се, ако сте любител, едва ли е нужно да се придържате толкова стриктно към изискванията за хилките, отнасящи се за международни турнири. Затова ще уточним, че изборът на хилка зависи от стила и нивото на игра. 

При хилките Donic можете лесно да се ориентирате по скалата: хилките с нива 100-300 са за начинаещи играчи без предишен опит; хилка с ниво 400 – за начинаещи играчи, които имат контрол над топката; хилка от ниво 500 е за усвояване на техники с добър контрол над топката; ниво 600 е за усвояване на техниките на игра с добро въртене на топката и контрол; хилка от ниво 700 е за усвояване на техники с въртене и умерена скорост; хирка от ниво 800 е за усвояване на техники с много добро въртене и скорост; нива 900-1000 предполагат удовлетворяваща игра с въртене и висока скорост; нивата 1000-7000 са за онези, които играят самоуверено с техника и с бързина в атака. При избора на хилка се съобразете и с посочените и основни характеристики за представянето на хилката като контрол, скорост и въртене. Ако тенисът на маса ви е хоби за игра на открито у дома, то има хилки, изработени от различни материали, с цел да са по-устойчиви на атмосферни влияния.

Колкото до топчето, то трябва да е с диаметър 40 мм, теглото – 2,7 грама, цветът му е бял или оранжев с матово покритие. Какъв цвят топче ще се избере, зависи от цвета на масата, а целта е да контрастира за по-добра видимост. Със знака „40+“ се отбелязват топчетата от пластмаса, одобрени от Международната федерация по тенис на маса и използвани в световни шампионати и олимпийски срещи от 2016-а, а топчетата без този знак са от традиционния целулоид (също вид пластмаса), като и те могат да се използват за игри и състезания по решение на организаторите. Топчетата също така имат и рейтинг със звезди – от 1 до 3. Три звезди притежават тези за международни състезания и срещи на професионалисти и активно занимаващи се, напреднали спортисти. Топките с 1 и 2 звезди се използват за тренировки, както и от любителите на този спорт. За любителска игра могат да се използват и други топчета и всеки може да реши с какво топче да играе, като се съобрази, че то трябва да има определена твърдост и отскокливост, както и да няма ръбове, които да нарушат движението му.

Ако сте начинаещ, за да ви носи играта удоволствие, първо, освен да се запознаете с правилата ѝ, трябва да усвоите и основните удари и техники, а това се постига чрез упражнения - самостоятелно или с партньор.

Тенисът на маса има любопитна история. 

За повече от век съществуване тенисът на маса израства от забавна игра до един от най-масовите спортове до голяма степен заради популярността си в Азия и най-вече в Китай, чийто играчи доминират на световната сцена през последните над три десетилетия. Тенисът на маса се появява във викторианска Англия, където аристократите адаптират тениса на трева и го превръщат в забавление на закрито, използвайки в началото подръчни средства за оборудване и екипировка. Според друга версия играта е измислена от британски войници в Индия, които импровизирали в търсенето на забавление, а след това заниманието било обикнато и от знатните фамилии на Острова. Откъдето и да води началото си обаче, тенисът на маса бързо набира почитатели особено след появата на целулоидното топче, което е много по-отскокливо от тромавите си гумени и коркови предшественици. Именно на звука, който то издава при удара си в масата, играта се наричала и „пинг-понг“, но още със зараждането на спорта това име се превърнало в търговска марка, поради което не можело да се използва за официално негово название.

В началото на 20 век тенисът на маса се сдобива с правила, които постепенно се стандартизират, през 1926 година в Берлин е създадена и Международна федерация по тенис на маса, а година по-късно в Лондон се провежда и първият световен шампионат. 

До Втората световна война европейските състезатели в този спорт имат превъзходство. След нея вече по-голяма част от шампионите са от Азия, а Китай дължи и приветства в края на 50-те играч по тенис на маса като първия си световен шампион в спорта въобще. Вероятно и на това се дължи изключителната популярност на тениса на маса в страната с най-голямо население в света. 

Любопитен факт е, че първите американци, поканени в комунистически Китай през Студената война, са именно състезатели по тенис на маса. Това се случва през 1971 година, а изненадващият и нестандартен ход, който предхожда с година визитата на президента на САЩ Ричард Никсън в Пекин, е наречен от световната преса „пинг-понг дипломация“. Това интересно събитие, пресякло спорт и политика, намира отзвук и във филма „Форест Гъмп“.  

Тенисът на маса дебютира на Олимпиада в Сеул през 1988 година. Интересът на зрителите и желанието те да следят по-добре играта води до промяна на диаметъра на топчето през 2000 година до 40 мм, а четири години по-късно на Игрите в Атина този спорт заема петото място по зрители пред екраните. С цел атрактивност се намалява през 2001 година и броят точки, необходим за спечелването на един гейм, от 21 на 11. На Олимпиадата в Рио състезанията по тенис на маса от програмата са наблюдавани от над половин милиард души.

Доминацията на Китай в този спорт може лесно да се проследи по олимпейските медали, като в Пекин са 28 от общо 32 възможни олимпийски отличия. Разбира се през годините топ играчите от Азия - не само от Китай, но и от Япония и Южна Корея, са имали не само достойни, но и превъзхождащи ги европейски конкуренти. Сред тях са шампиони и медалисти, чието имена носят продуктови линии на хилките Donic - шеведските играчи Йорген Персон, Ян-Ове Валднер и Микаел Апелгрен, както и германският играч от украински произход Дмитрий Овчаров, който може да се похвали с европейски, световни и олимпийски медали. Валднер, който е сред малцината, спечелили голям шлем в тениса на маса, е първият милионер в този спорт, но впечатляващо е и дълголетието му в играта. Професионалната кариера на „Моцарт в тениса на маса“, както е известен Валднер, започва през 1982 година, когато е едва 16-годишен, и приключва през 2016-а.  

Не е нужно да си професионален спортист, за да оцениш атрактивността на тениса на маса, и да разбереш на какво се дължи популярността му. А за да се радваш на ползите от него, е достатъчно да играеш и да се забавляваш.