Тренировъчен лагер на Пампорово - интервю с инструктора Ангел Ангелов

Публикуваме фотогалерия от тренировъчния лагер, който се проведе от 2 до 4 юни 2017г. на Пампорово в комплекс „Кочорите“. Лагерът бе организиран от инструктора по бойни спортове и фитнес Ангел Ангелов, с подкрепата на SPORT DEPOT. Ето какво разказва той за себе си и за спортовете, които практикува:

"Казвам се Ангел Ангелов – и тренирам от 23 години. Състезател и треньор съм по бокс, кикбокс, киокушин, муай тай, тае бо, кросфит, инсанити, ТRX въжета. Многократен шампион в различни турнири. Имам висше образование в Национална Спортна Академия. 
За мен бойните спортове са хоби и професия. Освен това поддържам форма с бягане, фитнес и много движение сред природата, както и с колоездене, туризъм, плуване, катерене. Обичам и пълноценната почивка. SPORT DEPOT е мястото, където намирам винаги това, от което имам нужда - бързо, лесно и удобно. Ако искате да се вдъхновите за спорт, да имате хармoнично и развито тяло и мускулатура, SPORT DEPOT е Вашето място за избор на екипировка."




Разкажи ни малко повече за тренировъчните лагери, които организираш.

Тази година лагерът на Пампорово беше третият поред, който организирам. Интересът е много голям, защото хората търсят нещо различно от стандартната почивка. Един активен спортен уикенд в планината в съчетание с чистия въздух и добрата компания е една наистина пълноценна и много полезна почивка.



Какви хора идват на тренировки в планината?

Записват се различни хора – жени, мъже, има и деца. Има както напреднали спортисти, така и начинаещи. Много е интересно, защото всички са много мотивирани и с голямо желание. Най-мотивиращо за мен е да работя с децата, защото ги запалваш по спорта и ги възпитаваш на дисциплина.



Как преминава една тренировка и като цяло какво правите като отидете?

В деня на пристигането се настаняваме и подготвяме местата за тренировка, както и екипировката. Имаме време за разходки и почивка. На другия ден ставаме рано. Няма нищо по-зареждащо от свежия сутрешен планински въздух, тишината и енергията, която получаваш. 
Тренировката започваме със загрявка и крос. Тичаме по пътеки и сред гората. След това започваме серии от тренировки по групи. Разделяме групите по степен на напредналост. Правим много и различни упражнения и хубавото е, че всеки е много мотивиран от груповата тренировка.


Колко време продължава една тренировка?

Различно, но предимно по час, час и половина, след което - кратка почивка и разпускане. Зареждаме с енергийни напитки, а който иска и може продължава след това по-лека и разпускаща втора част. Денят продължава с почивка, лек и много здравословен обяд и много течности. Следобед е време отново за почивка и разходка. След това предстои вечерна тренировка и вечеря без капка алкохол, задължително 8 часа сън и на следващия ден всичко отново.



Какви спортове практикувате?

Най-вече кондиционни тренировки, но също така и бокс, тае бо, инсанити, ТRX въжета. Увеличава се много интереса към тези спортове и все повече хора обичат да ги практикуват.



Каква екипировка ви е необходима?

Екипировката за лагера се осигурява от нашия партньор SPORT DEPOT. Тя включва гирички и пудовки, TRX въжета, постелки за упражнения, боксови ръкавици, боксови лапи, въжета за скачане и упражнения, медицински топки. Използваме екипировка с марките Body Sculpture, AB fit, Sporter, Kettler, всичките са от магазини SPORT DEPOT. За мен екипировката е много важна част, защото от нея зависи качеството на тренировката.






От снимките и видеото видяхме, че дори една медицинска топка позволява извършване на много и различни упражнения?

Да, така е. На пръв поглед дребни и много обикновени фитнес аксесоари като медицинска топка или пудовките могат да натоварят сериозно различни мускули на тялото. Важно е да се използват правилно и внимателно.





Кажи ни нещо за въжетата?

Има няколко вида въжета. Едните са за скачане – идеални за загряване, както и за засилена кардио дейност. Другите са TRX въжетата. Те станаха много популярни напоследък и са изключително удобни и практични. Тренираме с тях просто като ги окачим на дърво. TRX е добро решение, ако не искате да купувате много тежести. Също така са подходящи и за хора, които често пътуват и не могат да носят със себе си тежести.

Предимствата на тези въжета са, че натоварват цялото тяло, подобряват силата, издръжливостта и експлозивността. Чрез тренировка с въжета се изразходва голямо количество калории и упражненията, а от своя страна, те лесно се адаптират към всеки тренировъчен план.

Нещо по-специфично за облеклата и обувките?

Облеклото и обувките са от изключителна важност. Те са „официален костюм“ за трениращия, но много спортисти любители ги пренебрегват с идеята, че могат да ползват старите си дрехи за целта.
За интензивни фитнес тренировки има специализирани облекла и обувки, които са пригодени за това натоварване, както и за специфичните движения, които се извършват. Спортният екип трява да е от синтетични дишащи и проветриви материи, които осигуряват необходимото охлаждане на тялото и не задържат влага. Много подходяща екипировка е тази от Under Armour и Reebok. Това са марки специализирани в екипировка за тренировки и наистина няма да съжалявате, ако се сдобиете с техен екип. Добра екипировка има разбира се и от марките Adidas, Nike и много други топ марки, които могат да бъдат намерени в магазини SPORT DEPOT. Adidas например разполага със специална екипировка с технология Climachill, която охлажда тялото повече от другите материи.
Обувките също са много важни. Те трябва да са стабилни и задължително да са тренировъчни модели. Не съветвам да тренирате със старите си маратонки, с които сте играли тенис или сте бягали. В SPORT DEPOT има специални модели за фитнес тренировки, с които наистина ще усетите разликата. Подходящи модели са обувките на Under Armour. Също така специално за кросфит препоръчам обувките Reebok Nano.


Разкажи ни малко повече за функционалните тренировки или т.нар. кросфит.

Това е тренировъчна система, която развива силно тялото и духа и помага за сила, издръжливост, бързина, експлозивност, точност и много други важни качества. Тренировките са много интересни и съчетават разнообразни елементи от спортовете вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика. Натоварването при кросфита е кратко, но много интензивно – всичко продължава общо не повече от час.
Този спорт е много подходящ за хора, които търсят динамика и разнообразие, и не разполагат с достатъчно време в натовареното ежедневие. Функционалната тренировка се основава на изпълнение на упражнения свързани с типични за човешкото тяло движения и натоварвания – хвърляне, вдигане, бутане, дърпане, катерене, бягане, удряне. 
Препоръчам горещо този тип тренировка на всеки, който иска да опита нещо различно и да постигне добри резултати.

Кога ще е следващия тренировъчен лагер, който ще организираш?

Следващият лагер е от 31.08 до 3.09 в село Бата, което се намира на 15 км от Несебър в планинска местност. Записването започва от 1.08 като капацитета е 45 души. Всеки, който иска да се запише може да се свърже директно с мен на тел. 0882 780 222, email [email protected] или чрез моята Facebook страница.

Може да се запишете и като попълните формата по-долу: