Тренировки у дома: Бягай… вкъщи

Едно от най-добрите средства за поддържане на формата и справяне със стреса е бягащата пътека. Заниманията на бягащата пътека ангажират основно мускулите на краката, но също така в движение се включват мускулите на корема, раменете и ръцете. Тренировката с бягаща пътека е от полза за сърдечно-съдовата система, тренира се и издръжливостта. Бягането има и своите положителни психоложически ефекти - справяне със напрежението, стимулиране на работоспособността, по-голяма самоувереност и подобряване на настроението. Бягането на пътека може да е част от тренировки у дома, в които да включвате и други уреди. 

Бягащата пътека е подходящ уред за аеробна тренировка и изгаряне на мазнини. Чрез поддържането на здравословно тегло, освен че подобрявате визията си, намалявате и риска от редица заболявания.

Фитнес уредът у дома ви дава удобството сами да решавате кога и колко да тренирате, за да се поддържате във форма със собственото си темпо без неудобство и притеснения. Важна за тренировката е мотивацията, а ако в началото проявите упоритост и започнете да усещате ефекта от усилията си, то именно той ще ви накара да продължите.

При избора на пътека за бягане освен с бюджета си, трябва да се запознаете и да претеглите добре бъдещата си покупка от гледна точка на характеристиките на уреда. Правете покупката си при утвърден търговец, интересувайте се от гаранцията и възможността за сервиз.

Обмисляйки избора на бягаща пътека, имайте предвид конструкцията, размерите на уреда в сглобено състояние, ефективната бягаща повърхност. Обърнете внимание и дали пътеката може да се сгъва, като по този начин ще пестите място у дома, когато не тренирате. Друга важна характеристика е допустимото максимално тегло на трениращия, така че помислете кой и как ще ползва уреда. Някои пътеки могат да бъдат задвижвани от вашето ходене или бягане. При пътеките за бягане с мотор най-важните показатели на уреда са мощността на мотора и скоростта. Мощността на двигателя е различна, като тези с мощност 1-2 конски сили осигуряват ефективни тренировки и са за хора, които искат да поддържат формата си, но без да са твърде амбициозни по отношение на програмата си.

Максималната скорост трябва да е по-висока поне с 2 км/ч от вашата максимална скорост. Някои пътеки имат и наклон, като при много от тях той е от 0 до 10, 12,15 или 20% и това позволява да променяте интензивността на тренировките, да увеличавате сложността и натоварването. 

При група пътеки наклонът може да се увеличава и  много повече, като се симулира изкачване, а някои предлагат и възможност за симулация на ходене по обратен наклон. При много пътеки можете да променяте скоростта и наклона чрез бутони на конзолата.

Системите за омекотяване на уредите намаляват натоварването върху ставите, което отличава бягането на пътека от обичайната тренировка навън.

Компютърът на пътеката за бягане ви дава възможността на дисплея да се информирате за основни параметри при тренировката, като те трябва да предлагат лесно разчитане на данните за изминато разстояние, скорост, време, при някои изгорени калории, пулс и други. При някои има и опция за измерване на сърдечната честота със сензори на бягащата пътека. 

При избора вижте дали с уредът има предварително зададени тренировъчни програми, както и опция да създадете своя програма за тренировка, съобразявайки се със собствените си възможности.

Докато тренирате, някои пътеки дават максимално удобство да се забавлявате или да разнообразявате тренировките си с помощта на таблет или телефон, слушайки музика или гледайки видеа, които да ви стимулират. 

При някои уреди е налице и възможността, ако искате, да получите допълнителна мотивация и разнообразие в тренировките чрез различни приложения.

За да бъде ефективна тренировката на бягащата пътека, тя трябва да имитира бягането на открито, така че бягайте изправени, опитайте да не се държите, защото така променяте позата на тялото и намалявате натоварването върху краката. Бягайте с подходящи за тренировки облекло и обувки, за да намалите риска от травми и да ви е удобно.

Ако имате травми и други здравословно проблеми, консултирайте се с лекар. Ако при тренировките усетите неразположение или имате проблеми, спрете и потърсете съвет от специалист. Съобразете тренировките с физическото си състояние и нивото си на активност.

Ако сте начинаещ, започнете с по-кратки тренировки – около 20-ина минути и постепенно увеличавайте времетраенето им. Започнете тренировката с ходене и бягане в бавно темпо, за да подготвите тялото си. Увеличавайте натоварването постепенно, като се съобразявате с възможностите си. След тренировката се разтегнете. Тренировките на бягаща пътека може да са с различна честота - 2-4 пъти седмично, като вземете предвид общата си физическа активност, фитнес режима си, а също така оставяте възможност на организма да се възстанови. Бягащата пътека може да е част и от тренировката, като трябва да съобразите времето, прекарано на уреда, и интензивността с другите упражнения, които се предвидили в сесията. 

Каквито и да са целите на вашите фитнес занимания, не забравяйте, че те не могат да се разглеждат самостоятелно, а като част от начина ви на живот, в който освен физическата активност и занимания влизат и храненето, сънят и редица навици.