Тренировки у дома: поддържайте се във форма с велоергометър

Карането на колело е начин за придвижване, любим спорт и приятно занимание за много хора, но то е и чудесна кардиотренировка, която носи ползи за сърцето, тонизира тялото, повишава общата издръжливост и натоварва различни мускулни групи предимно в долната част на тялото. Именно тези ползи превръщат велоергометъра, с който се симулира колоездене, в един от предпочитаните уреди за фитнес у дома. И макар да прилича на обикновено стационарно колело, той има степени на натоварване и програми, които позволяват да се съобразите при ползването на уреда с физическото си състояние.

Избирайте внимателно 

При избора на велоергометър освен с бюджета си трябва да се запознаете и да претеглите добре бъдещата си покупка от гледна точка на характеристиките на уреда. Правете избора си при утвърден търговец.

SPORT DEPOT предлага безплатна доставка за кардиоуреди на стойност над 200 лева от продуктовите групи „Велоергометри“, „Кростренажори“, „Пътеки за бягане“, „Лежанки и комбинирани уреди“, „Гребни тренажори“, „Степери“.

И разбира се, ако искате, комбинирайте велоергометъра с други упражнения за ефективни тренировки.

Тренировка у дома 

Велоергометърът може да се използва във всяка възраст. Ако имате травми и други здравословно проблеми, консултирайте се с лекар. Ако при тренировките усетите неразположение или имате проблеми, спрете и също потърсете съвет от специалист. Разучете добре фитнес уреда, преди започнете да го ползвате, за да се възползвате максимално от възможностите му. 

Велоергометърът често влиза в употреба за кардиотренировки и програми за отслабване, а за поддържане на красива и здрава фигура трябва да се тренира редовно. 

Позицията върху стандартния велоергометър трябва да е без напрежение в гърба, тялото - в ергономична поза. Не допускайте грешката на немалко хора да пренасяте тежестта върху ръцете за по-голяма опора и по-лесно въртене на педалите. Ръцете служат за опора, а натоварването трябва да е върху краката и то да бъде равномерно. Избягвайте разтваряне на коленете или клатене на тялото встрани. Можете да коригирате седалката според ръста си, ако и както уредът позволява.

Не тренирайте по чорапи или с домашните чехли, изберете подходящи обувки и облекло, за е комфортна тренировката ви. 

Съобразявайте тренировките с вашите физически възможности и здравословно състояние. Ако сте начинаещи или не сте добре подготвени физически, започнете с кратки тренировки и изберете по-ниско натоварване. След като свикнете с този ритъм, можете да увеличите времетраенето, а постепенно и натоварването. За да имате ефект от тренировките, тренирайте от два до четири пъти седмично в зависимост от общата физическа активност, подготовка и занимания. Покачвайте плавно натоварването, за да избегнете травми, и тренирайте редовно за добро здраве. 

Преди да се качите на велоергометъра, отделете няколко минути за загряване, а като слезете от него – за разтягане на мускулите.

Когато финес уредът ви е у дома, вие решавате кога и как да проведете тренировката, със собственото си темпо, стига да сте мотивирани. А за да се вдъхновите, вижте нашите видео тренировки у дома.

За здраво тяло и за да постигнете по-ефективни резултати, спортът трябва да е част от общия ви режим, който включва и хранене, сън и други фактори.