Тренировки у дома: Скачането на въже – (под)ценено ли е?

Когато става дума за тренировки у дома или в залата, скачането на въже често пъти остава встрани от вниманието. Абсолютно незаслужено! Скачането на въже във всички варианти е много ефективно упражнение за цялото тяло. А освен това е достъпен уред, подходящ за използване от възрастни и деца. 

Скачането на въже само по себе си е чудесна кардиотренировка, която носи ползи за сърдечносъдовата система. С редовни упражнения с въжето се подобрява общата издръжливост, тонизира се цялото ни тяло, но най-вече се тонизират и укрепват мускулите на краката, раменете, ръцете, а също така са ангажирани и други групи мускули като коремните например. Скачането на въже балансира метаболизма и води до изгаряне на калории.

Мнозина почитатели на бягането, когато нямат възможност да се отдадат на едно от любимите си занимания за деня, биха могли да прибегнат до скачането на въже като алтернатива. 

Колкото до горенето на калории, при скачане на въже със средна интензивност за 15 минути „разходът“ е средно до 200 калории, а може и повече в зависимост от теглото ви. 

Можете да включите скачането на въже, като го комбинирате и с други уреди, в своята фитнес програма у дома, както треньорът Ралица Кашинова от нашите видео тренировки. Вдъхновете се за спорт вкъщи, вижте 6 различни треньори и техните видео програми!

Можете да съчетаете полезното и забавното и да скачате с него за здраве и тонус. 

И не ви трябват специални условия, можете да скачате на въже къде ли не. Например у дома. E, съседите ви вероятно не мислят така, затова не забравяйте на погледнете часовника преди тренировката. 

Правете упражненията с въже с подходящи обувки. Добре е те да имат омекотяваща технология, за да ви бъде по-комфортно. Облеклото също не е за подценяване.

Освен това скачането на въже трябва да бъде предшествано от лесни упражнения за загряване на цялото тяло. Усвоете правилната техника. Макар да изглежда лесно, при различните упражнения и движения за скачане на въже също има тънкости, така че ако не сте скачали отдавна или не сте в добра форма, започнете с леки тренировки, като избягвате основни грешки. 

Не скачайте твърде високо, все пак диаметърът на въжето е малък, оставете основната работа при въртенето да свършат китките ви, скачайте на пръсти. 

Запознайте се с техниката на различните упражнения и я усвоете, за да избегнете риска от травми и да се радвате на пълния ефект от тренировката.

Не натоварвайте прекомерно тялото си, съобразете се с физическото си състояние. 

Ако имате травми или други здравословни проблеми, консултирайте се с лекар, преди да се заемете с упражненията. 

Не бива да забравяте, че всички ползи за тялото ни зависят не само от физическата активност, но и от начина ни на живот, включващ хранене, сън и други фактори. 

Скачането на въже има и психологически ефект. То освобождава от стреса, подобрява настроението, повишава енергичността, както и самоувереността ви. Така че комбинирайте полезното със забавното и извлечете максималното от скачането на въже. 

Освен класическото въже за скачане с удобни дръжки, има и класически въжета с удобни дръжки и брояч, който ви позволява да сте наясно с резултата си, давайки информация за превъртанията на въжето. Въжета се изработват и от различни други материали освен PVC като кожа например, както и с тежести, а целта е увеличаване на натоварването.

#ТренирайУдома за добро здраве, силен дух и супер форма - имаме всичко!