Започваш да бягаш за здраве? Няколко съвета на старта

Ако си избрал бягането като подходящ за теб спорт независимо дали заради ползите за здравето, които носи, или за да придобриш и поддържаш физическата си форма, вероятно имаш много въпроси. Когато си начинаещ в света на бягането, всичко – от екипировката до техниката на бягане, може да те обърка и затова ето няколко препоръки, които да обмислиш на старта.

Постави си реалистична цел

Формирането на нов навик може да бъде трудно особено когато се изискват физически усилия. Ето защо е от голямо значение да си поставиш постижима цел, за да не са обречени намеренията ти на провал и да се обезкуражиш. 

Постави си краткосрочни цели, които можеш да постигнеш. Например бягането два пъти седмично през първия месец е подходяща отправна точка. След това в края на месеца можеш да зададеш нова цел, която да съответства на напредъка ти.

Загрей

Това е може би най-важният от всички съвети за бягане към начинаещите. Ако искаш да избегнеш контузии, тренировката ти трябва да започне много преди да стартираш бягането. Много новаци пренебрегват този изключително важен етап, което драстично увеличава риска от контузии, травми и фрактури. 

Ако загрееш добре, това ще помогне за разтягане на мускулите, засилване на притока на кръв и е добро начало на аеробната тренировка. Основната загрявка трябва да включва докосвания на пръстите на краката, скокове и бързо ходене.

Започни с метода бягане-ходене

Ако правиш първите си стъпки в бягането, разбира се, е нереалистично да предположиш, че ще станеш от дивана и да бягаш 20 минути нонстоп. Подобно на всяка физическа активност, трябва да започнеш с бебешки стъпки - бавно и постепенно.

Първоначално се стреми да бягаш за две или три минути, след това ходи една минута, за да нормализираш дишането си и да се възстановиш. Ако това не е подходящо и ти е в повече, намери съотношението между бягане и ходене, което ти подхожда. Например, ако трябва, ходи три минути и бягай една, това също е добре за начало.

Инвестирай в правилната екипировка

Ако започваш с бягането, не трябва непременно да харчиш малко състояние за екипировка. Би било разумно обаче да инвестираш в няколко основни продукта. Добрият чифт леки обувки за бягане, които осигуряват достатъчно стабилност и подкрепа, са важни, а е добре да подбереш и дрехи, които ще ти помогнат да останеш сух и ще ти осигурят комфорт по-дълго, независимо от времето.

Не се обезсърчавай

Когато започнеш с тренировките, можеш бързо да се обезсърчиш, като виждаш напредъка си. Част от това обезкуражаване се дължи на факта, че първоначално не се поставят реалистични цели, а и в първите дни ти се струва, че се изискват значителни физически усилия.

Всъщност понякога ще се чувстваш фантастично, докато в друг път ще ти се струва предизвикателство. В онези трудни дни е важно да се съсредоточиш върху това защо всъщност бягаш, какви са стимулът и целта ти. Каквато и да е мотивацията ти, напомняй си я, придържай се към нея и продължавай. Става по-лесно!

Напредвай бавно

Човек не може да бяга, преди да се научи да ходи. Дори и като начинаещ, ще има дни, в които се чувстваш чудесно и искаш да предизвикаш себе си и да бягаш повече и по-бързо. Но следването на тези намерения, преди тялото ти да е достатъчно силно, за да се справи, увеличава риска от наранявания. 

Първоначално целта ти трябва да е да се забавляваш. След като бягаш няколко пъти седмично последователно, можеш да започнеш да увеличаваш разстоянието и темпото.

Всичко, от което се нуждаеш, за да започнеш

Ако сте взел решение да започнеш да бягаш, избери подходящата екипировка. Разгледайте обувките, дрехите и аксесоарите за бягане, които предлагаме, и посети наш магазин или направи поръчка в нашия сайт.

Ако ти трябва допълнителна мотивация и искаш да споделиш тренировката с други, присъедини се към групата Run+ и бягай в Южния парк всяка неделя сутринта до края на октомври.