Защо да купим баланс колело на детето?

През последните години баланс колелата набират все по-голяма популярност у нас. Те са без педали и дават възможност на малчуганите от съвсем ранна възраст да започнат да карат колело и да се научат да балансират. Благодарение на тях децата се учат да карат колело, докато се забавляват. 

Малчуганите не се страхуват от падане, защото седалката на баланс колелата е разположена по-ниско, така че да им е удобно докато балансират колелото. Задвижването се извършва чрез избутване на колелото напред с краката, без да се използват педали.

Положителното при този вид колела е, че детето се научава на баланс върху две колела, умение което никога не могат да придобият, чрез използването на помощни колела. Това има положителен ефект както върху грубата моторика, така и върху общото развитие на детето. 

Чрез баланс колелото се развиват мускулите и двигателните умения, както и самоувереността. 

Практиката показва, че използвайки колелата за балансиране, децата много по-лесно се научават да управляват стандартен велосипед.

Баланс колелата са подходящи за децата между 2 и 5 години. За забавленията с тях детето не се нуждае от обучение. Голяма част от малчуганите просто сядат и започват интуитивно да се отблъскват с крачетата напред. Преди да се е развила необходимата координация и умение за баланс, детето “ходи” седнало на колелото. С времето краката започват да се използват за отблъскване и задвижване на колелото и по-малко за баланс. По този начин се развива умението им за контролиране на скоростта и спиране чрез крака.

Детските баланс колела, които се предлагат в магазини SPORT DEPOT и на www.sportdepot.bg, са на германската марка Kettler и са с размери 8-12.5 инча. Те са с удобни седалки, чиято височина се регулира. При малките размери баланс колела липсва спирачка. Тя се появява при 12.5-инчовите модели. Дори колелото да има спирачка, първо трябва да се наблегне на балансирането, на второ място детето да гледа напред, като се засилва и вече като придобие още увереност в уменията си, тогава може да започнете да го учите да спира със спирачка.

Децата се забавляват и използват колелата за балансиране най-малко година, след което са готови да преминат на колело с педали. Някои деца продължават да играят с колелото им за балансиране, защото то им е първото и най-любимо. Разгледайте всички баланс колела Kettler!