Една история от Helly Hansen: Доверието те отвежда по-далеч

Всеки има своето по-далеч. Амбициозна цел, която тепърва ще постигне. 
Предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. 
Места, които се смятат за недостъпни. 
С упорита работа и решителност може да извърви дълъг път, но доверието отвежда по-далеч.

За повече от 140 години Helly Hansen се утвърдил като бранд, спечелил доверието на професионалистите, създавайки висококачествена екипировка, за да останат те и да се чувстват живи. Заедно с някои от съвременните професионални скиори и ски патрули марката преоткрива и изучава ролята на доверието и как то им позволява да постигнат целите си да надмогнат всяка неудача, изпречила се на пътя им. Техните истории разкриват как доверието продължава да ги тласка към нови цели и постижения.

Това е история, стара колкото човечеството и всичко започва с доверието. Първата стъпка. Първият завой. Първият скок. Всичко е изучаване, устрем и пътуване към непознатото с усещането, че всичко ще бъде наред дори когато се страхуваш.

Доверието е едно от онези неща, които познаваме добре със сърцето си и въпреки това не можем да обясним правилно. Милиарди неврони и вериги се адаптират, докато бавно изграждаме вяра в надеждността или способностите на някого или нещо. Това е процес, движен от мотивация и енергия: ако сте неподвижни твърде дълго, може да се стопи, а ако сте дейни, има надежда да расте.

Какво ни води напред, по-нататък, в бъдещето? Какво създава този копнеж да минем отвъд границите на познатото. И къде и какъв е краят? Може би отговорът се крие в написаното от Гьоте:  

"Довериш ли се на себе си, ще знаеш как да живееш". 

Този сезон Helly Hansen разказва и проследява историите на професионалисти, които се доверяват на марката, за да разкрие как доверието ги е отвело там, където са, и как продължава да ги тласка към нови цели и постижения.

Сред тях е и скиорката Ерин Мелзински. Тя e участвала в Игрите във Ванкувър, Сочи и Пьонгчанг. Но като неин най-голям успех засега се очертава победата в слалома за Световната купа през 2012 година, когато става първата канадка печелила състезанието от повече от четири десетилетия. 

„Идеята да „отида по-далеч“ означава да преминавам границите си: да тренирам по-усилено и по-умно от своите конкуренти, както и когато изпитвам страх, да направя каквото трябва така или иначе. „Да отида по-далеч“ означава да обърна поглед към слабостите си и да работя върху това те да се превърнат в моя сила“, обяснява скиорката.

Норвежкият фрийрад скиор Йостен Осейм преживява сърдечен арест през април 2019 година, прекарва месец и половина в болница, като първите 17 дни е в кома, а след това се изправя пред трудностите да се върне отново към любимия спорт. 

„Мисля, че по пътя винаги ще има предизвикателства и борба, но е важно да се опитаме да се поучим от тях и да израснем. Естествено, най-тежкото изпитание, през което преминах, бе сърдечният арест през 2019 година. След това трябваше да се фокусирам изцяло върху това да се върна – към ските, към тренировките, към нивото, на което бях преди това“, казва той.

Меган Кели е ски патрул в курорта Фърни, Канада. "Надмогването на себе си и изграждането на устойчивост прави живота много по-интересен и така можем да опознаем и да научим повече за самите нас. Мисля, че ако общуваме повече със себе си, можем да бъдем по-добри и към другите хора“, категорична е тя.

Мадисън Роуз Остергрен е спортист и за да обясни какво е вярата в собствените възможности, предприема пътешествие. „Като спортист и през четирите сезона аз непрекъснато обмислям как да се усъвършенствам и да стана по-силна. Полагам усилия всеки ден независимо дали физически, или психически“.

Копер Батгейт e фрийрайд състезател и участник в Freeride World Tour 2021 в Андора. „В продължение на три сезона участвах в квалификациите за турнира Freeride World Tour. Всеки път бях много близо до класиране, но не се получи. Това ме настърви и накрая успях“.