Младите надежди в плуването от НСК „Олимп“ разказват за пътя си дотук

Национален спортен клуб „Олимп“ е създаден през 2010 година от влюбени в плуването ентусиасти, мечтаещи да вдъхновяват все повече млади хора да се занимават със спорт. Днес клубът се посещава от повече от 1400 деца и над 100 възрастни, обучавани от 14 треньори.
Плуването представлява цялостен процес на изграждане на умения, знания и навици, които помагат на възпитаниците на клуба да се адаптират и напредват, както в басейна, така и във всяко свое следващо начинание.

Усилията на треньорите дават резултат и това личи в постиженията на младите надежди от НСК „Олимп“ – Симона Иванова, Алекс Стойнов, Александър Николов и Карина Митрова. Тази година Симона Иванова постигна първи голям успех, представяйки България на най-престижния плувен международен турнир за младежи Multinations Youth Swimming Meet в Македония. Тя спечели сребърен медал в дисциплината 200 метра свободен стил с време 2:06:56, което е и неин личен рекорд.
Още за своите първи успехи, трудности и мечти разказват самите шампиони от „Олимп“.

Симона Иванова
ПЪРВИ СТЪПКИ В ПЛУВАНЕТО: Започнах да тренирам на четири години и половина, но развитието ми във високото спортно майсторство стартира, когато навърших 10 г.
ПЪРВА ТРУДНОСТ: Най-трудно в началото ми беше да се науча да плувам координирано във всички стилове. С дисциплина и постоянство преодолях тази трудност. Генерално с трудностите се справям като ги премислям и ако съм допускала грешки, се опитвам да не ги повтарям.
ПЪРВИ МЕДАЛ: На шест години спечелих първия си медал и то златен на "Купа Олимп".
ПЪРВИ РЕКОРД: Първият ми рекорд беше на първото ми международно състезание - Мултинейшън в Белград, където записах време 02:08:68 на 200 м свободен стил. В този момент изпитах голяма радост и гордост, че успях да подобря 40-годишния рекорд на Ваня Аргирова от 1983 г. Успях да постигна този успех с много труд, постоянство, отдаденост и с помощта на моя треньор Петър Иванов и подкрепата на НСК „Олимп“.
НАЙ-ГОЛЯМА ГОРДОСТ: Много се гордея с постижението си на държавното първенство, провело се на 27.06. тази година, когато станах шампионка при жените на 400 м свободен стил и донесох първото злато за жени на клуба ми.
НАЙ-ГОЛЯМА ЦЕЛ: Участие в Олимпийските игри и медал от най-големия спортен форум са целите за бъдещето ми!

Алекс Стойнов
ПЪРВИ СТЪПКИ В ПЛУВАНЕТО: Започнах да тренирам, когато бях на 5 години.
ПЪРВА ТРУДНОСТ: Най-трудното нещо в началото ми беше да си потопя главата във водата, защото ми беше много студено. Постепенно започнах да свиквам с водата и започнах сам да си я мокря. Справям се с трудностите, като ги приемам като нещо, което ще ми помогне да постигна целите си. Опитвам се да възприема трудността като възможност да подобря нещо в себе си.
ПЪРВИ МЕДАЛ: Спечелих си първия медал когато бях на 6-7 години.
ПЪРВИ РЕКОРД: Първият ми рекорд беше на 50 метра кроул през октомври 2020 година. От този момент си спомням как казваха, че рекордът е в кърпа вързан на момчето, което стана първи на класиранията сутринта. Помня и реакцията на треньора ми като го постигнах. Успях да го постигна като дадох 100% от себе си и мислех само и единствено за дисциплината, която имах да плувам.
НАЙ-ГОЛЯМА ГОРДОСТ: Моментът, с който най-много се гордея е, когато започнах да осъзнавам, че мога да стана много по-добър ако давам винаги 100% от себе си.
НАЙ-ГОЛЯМА ЦЕЛ: Крайната ми цел е медал от Олимпийските игри.

Александър Николов
ПЪРВИ СТЪПКИ В ПЛУВАНЕТО: Когато бях на 7 години, поради причини свързани със здравето, започнах да се занимавам с плуване без амбициите и очакванията, че ще съм състезател.
ПЪРВА ТРУДНОСТ: Правилното дишане беше най-трудно за мен в началото. С упорита работа, дисциплина и търпение от страна на треньора ми бързо успях да се справя с този проблем. Генерално с трудностите се справям, минавайки през тях, без да ги заобикалям.
ПЪРВИ МЕДАЛ: Първия си медал спечелих на 9 години на първото състезание, на което се явих. Това беше Коледният турнир на НСК „Олимп”.
ПЪРВИ РЕКОРД: Първия си рекорд записах на 25.11.2023 г. на ДЛОП мъже-жени, младша, старша възраст – 25 м басейн. Първият ми рекорд е в дисциплината 200 м бруст. От този момент си спомням таблото, ускорения сърдечен ритъм, реакцията на треньора и родителите ми, после дойде осъзнаването и радостта. Зад всеки един успех се крие много работа, дисциплина и отдаденост, както на мен като състезател, така и на треньора ми Любомир Симеонов. И всичко това е много преди да настъпи моментът, в който трябва да се преборим и да постигнем целите, които сме си поставили, защото тук успехът и пътят към него са споделени. Подкрепата на семейството ми и на НСК „Олимп“ са също толкова важни. В онзи момент, качвайки се на стартовото блокче, бях максимално концентриран, без напрежение в себе си и с ясна цел.
НАЙ-ГОЛЯМА ГОРДОСТ: Всички успехи са повод за гордост, но това, с което най-много се гордея са двата рекорда на дисциплината 200 м бруст на голям и малък басейн.
НАЙ-ГОЛЯМА ЦЕЛ: Крайната ми цел е участие и медал от Олимпийските игри.

Карина Митрова
ПЪРВИ СТЪПКИ В ПЛУВАНЕТО: Започнах да посещавам занимания по плуване още на 11 месеца. В клуб „Олимп” тренирам вече седем години, а професионално се занимавам с плуване от около шест години.
ПЪРВА ТРУДНОСТ: В началото най-трудно ми беше да се накарам да остана до края на тренировката. Справих се с търпение и по-чести тренировки, които ми помогнаха да заобичам плуването. С трудностите се справям с упоритост, стискам зъби и продължавам напред.
ПЪРВИ МЕДАЛ: Първия си медал с НСК „Олимп” спечелих на детския турнир по плуване "Плувай в София" през 2018 година.
ПЪРВИ РЕКОРД: Първия си рекорд записах на 13 години на финала на Държавното отборно първенство (ДОП) през 2024 година, което беше квалификационен турнир за Олимпийските игри. Рекордът ми беше на 50 метра бътерфлай. Спомням си, че бях много доволна и горда от себе си и от постижението си, но също и учудена, защото не очаквах да направя рекорд толкова бързо и да сваля почти секунда в рамките на един следобед. Постигнах този успех с много тренировки, лишения и подкрепа от родителите ми, близките ми и от треньора ми Емил Ангелов Милков.
НАЙ-ГОЛЯМА ГОРДОСТ: Моментът, с който най-много се гордея, е когато бях на състезание „Купата на кмета - Гран При Бургас" през май тази година и успях за трети път да подобря националния рекорд за девойки младша възарст (13-14 годишни) на 50 метра бътерфлай с време 28:56 секунди.
НАЙ-ГОЛЯМА ЦЕЛ: Крайната ми цел е да се класирам за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година и да спечеля златен медал.

Мисията на клуба е да придава допълнителна стойност като съдейства на деца и възрастни да развиват способностите си за изява, за да постигнат важните цели, живеейки един по-добър живот. Ние от SPORT DEPOT, като дългогодишен спонсор на НСК „Олимп“, с радост подкрепяме младите надежди на България в плуването. Вярваме, че ще сме свидетели на още много техни успехи и им пожелаваме да постигнат целите, които си поставят и все така да се борят за мечтите си.

image
image
Шампионите от НСК "Олимп" се доверяват на бански  SPEEDO FASTSKIN, предоставени от SPORT DEPOT, за да постигат максимално бърза скорост.